Obiektyw moze nie jest demonem predkosci ale rysuje fajnie.
pozdro
Wersja do druku
Obiektyw moze nie jest demonem predkosci ale rysuje fajnie.
pozdro
to jak już uprawiamy dywersje to prosiłbym o opinie na temat 35/1.4G. Jakie są wasze doświadczenia z tym szkłem?
Ja odniosę się najpierw do 50. Miałem 2x 50 1.4G. Owszem bokeh bardzo ładny. Niestety AF to ślimak (Fatmanu może potwierdzić). Od 1.4-1.8 średnio. I uwaga, na 2.8 na obydwu miałem mniej ostro niż w 24-70,a przecież ubtego drugiego to pełna dziura! No i na deser spooory focus shift. Plus, małe, 1.4 (jak ktoś zaakceptuje średnią ostrość) dosyć ładne śledzenie na af-c. Właściwie to lepiej używać na af-c niż af-s.. Miałem dwa razy. Na d700. Zwątpiłem przez to szkło w 50tki.. Pojawiła się jednak 50 1.8G rok temu i jak tylko dorwałem ją w Fotojopku tak od razu kupiłem. Zdecydowanie lepszy AF, szybszy po prostu, celniejszy i uwaga, wybierane z pośród trzech (choć różnice były aptekarskie), szkło jest na pełnej dziurze ostrzejsze od przymkniętej do 1.8 wersji 50 1.4G. I w końcu jest ostrzejsze na 2.8 od 24-70. Zostanie u mnie na długo. Po roku działa jak nowe. Choć jakimś cudem w środku znalazł mi się ostatnio paproch. Ale.. Kosztuje praaawie połowę wersji 1.4G wiec z czasem kupić można nowe. ;) Co do 35mm 1.4G - szkło piękne, śliczny bokeh, porównywalny AF z moim 85 1.4G. Ostrość? Na 2.8 kładzie 24-70. Między 1.4-1.8 miękko jest. Potrzebna kalibracji bo focus shift potężny. Na szczęście to kumpla szkło. ;) Cena chora. Dziś macałem 28 1.8G i powiem krótko, że jeśli tylko będę mógł to biorę w ciemno (wrażenia identycznie pozytywne jak z 50 1.8G).
Body sprawdzales, bo cos duzo masz tych problemow jak piszesz.
Ja na zadnym z body nie mialem problemow z zadna 50, a tyz mam 1.4 i 1.8. Kiedys kumpla pozyczona 1.4 tez bezproblemowo. Jedynie w sklepie wybieralem sposrod trzech 1.8, ale tylko ze wzgledu na ostrosc od pelnej dziury.
Moja 50 1.4 ostra jest od pelnej, a juz brzytwa tak od 1.8 w gore, podobnie mam z 1.8.
Fakt faktem, ze to jak wiadomo zaden wyznacznik, ale trza tak czy siak przebrac w sklepie nierzadko kilka.
pozdro
Body sprawdzane (wszytko trafia jak głupie, tj reszta szkieł), po prostu nie trafiłem na taka wersję 50 1.4G, która by mnie zadowoliła (celność, ostrość - ustawiona ręcznie na LV). Co innego 50 1.8G, choć przyznać należy, że ładniejszy bokeh wiadomo ma 1.4G. A 50 1.8G też wybieralem z pośród trzech właśnie ale też tylko aby wybrać jak najlepszą pod kątem ostrości choć jak mowie różnice okazały się aptekarskie. ;)
ten sam post widziałem na forum Nikona...
ale co tam ;-)
miałem 50mm F1.4D oraz mam 50mm F1.4G, oba używane z Nikonem F100, być może trafiłem na słabą sztuke D a super sztukę G, jak dla mnie ta zmiana to było jak dzień do nocy, oczywiście na korzyść tego nowszego G
ogromna poprawa jakości obrazka blisko pełnej dziury, oba obiektywy prawidłowo ustawiały ostrość, jednak w tym nowym F1.4 jest używalne, w starym było totalne mydło
ja myśle że nie da się jednoznacznie tego tak porównać, dużo zależy od konkretnej sztuki obiektywu, dlatego u jednego lepszą opinią będzie się ciszył starszy D a u innego nowszy G
Mam Sigmę 50/1.4 HSM i ją bym polecał, bardzo przyjemne szkło.
Jeśli to a propos mojego wpisu to tak, co prawda nie skopiowałem go, ale napisałem drugi raz to samo bo moje zdanie się nie zmieniło jeśli chodzi o ww 50tki. :mrgreen: Tzn. należy przyznać, że obydwie 50tki są fajne, ale w moim przypadku to 1.8G okazuje się lepsza i skuteczniejsza. :)
nightelf poleca sigmę i tu mogę się zgodzić, bo to połączenie obydwu ww nikkorów pod kątek jakości, ostrości i szybkości af (o celności się nie wypowiem, bo kilkanaście minut obcowania ze szkłem w jednym miejscu to za mało by powiedzieć coś konkretnego, jak spisuje się w różnych warunkach).
a propos 50tek 1.4G, 1.8G , 1.4D, 1.8D i sigmy, to tu jest dobry test (zgadzam się z nim w całości):
http://mansurovs.com/nikon-50mm-f1-4g-review porównanie ostrości, bokehu itd.
P. S. A już widzę o jakim wątku piszesz. Tj., że jest identyczny na nikoniarzach. No cóż spostrzeżenia są identyczne z moimi ale ponownie tam nie będę tego pisał bo już to robiłem nie raz. ;)
Najszybszą stałkę jaką miałem podpiętą do D700 to N35/2D. Niektórzy piszą, że śrubokręt kręci tak że obiektywowi mało d..y nie urywa. Zgadza się to :mrgreen: