-
kano;
przyznam, ze powalily mnie te zdjecia . Wspaniale. Kurcze gdzies Ty zlapal tekiego Kondora czy sepa ?
Ale musze sie przyznac ,ze nie wiem co to jest "monopod". Ale kicha co ? ale trudno po prostu nie wiem :)
Dzieki za zdjecia :)
Czy inni tez maja podobne ?
-
statyw ma trzy nogi stad nazwa tripod,
monopod ma jedna noge...
-
Monopod ma rzeczywiscie jedna noge i jest bardzo przydatnym urzadzeniem jezeli nie ma miejscach albo czasu na rozstawienie statywu. Jest takze latwiejszy i lzejszy w transporcie. Modele sa bardzo rozne, od prostych (teleskopowa "noga") do modeli z ruchoma glowica, "szybka" zlaczka i blokada przy pomocy stopy. Wyglada to mniej wiecej tak (Vanguard MP-15):
Po odpowiednim treningu, przy pomocy monopodu mozna skrocic czas ekspozycji mniej wiecej o polowe w stosunku do zdjec "z reki". Warto zajrzec na strone: http://www.outdooreyes.com/photo5.php3
Ptak na poprzednim zdjeciu to sep indyczy, stosunkowo popularny na wschodnim wybrzezu Stanow. Zdjecie jest originalnej wielkosci jedynie przyciete z calej fotki.
Pozdrowienia
-
Co do sepa to trafilem :)
A ten monopad to calkiem rozsadna propozycja na wedrowki :)
Moj Manfrotto troche wazy i troche to podczas dluzszych spacerow ciazy
Ale sprawdzil sie przy duzej lustrzance z duuuuzym obiektywem . Zenit +ob. 500 . lacznie ok 4,5 kg. Wiec na stabilnosc nie moge narzekac .
A co do wiewiorki to zdjecie doswietlales lampa ? Jakie byly warunki swiatla ?
-
I ja dorzuce cos z c750:
Aparat w funkcji P
-
Parametry zdjecia wiewiorki (tryb A - priorytet przeslony):
Focal Length: 63 mm (x1.7)
F-Number: F/3.7
Exposure Time: 1/320 sec.
ISO Speed: ISO-50
Metering Mode: Spot
Uzylem lampe do doswietlenia zdjecia (Fill-in), poniewaz wiewiorka ukryta byla w glebokim cieniu. Trudno ja bylo dostrzec pomiedzy galeziami drzewa w dosyc ciemnym parku, mimo ze zdjecie robilem w srodku dnia.
Pozdrowienia.
P.S.
Wlasnie kolega podrzucil mi bardzo fajne zdjecie wiewiorki zrobione C-740:
-
A moze jest ktos kto lubi fotografowac wlasnie ptaki i podzieli sie doswiadczeniem :) .
Bardzo chetnie nawiaze kontakt.