Odp: Jaki polar do obiektywów m43 ?
Do stałek to chyba nie bo to 20mm i 45 mm i do 45 mm bedzie poprzez redukcję 37>46 a na 20 bedzie nakręcany bez redukcji. Nie wiem jak z 12-50 mm ale to szkło na filtr 52 mm a przez redukcje 52-58 filtr 58 mm chyba nie powinien winietować ? No a do 40-150 też bedzie mocowany bezpośrednio na obiektyw.
PS Może się mylę , jeżeli tak to niech mnie ktoś uświadomi. Z góry dziękuję.
Nie jest zły...
A co do redukcji to bym się zastanowił/sprawdził czy to dobry pomysł - często przez większy filtr nie da się przełożyć osłony p.słonecznej (jeżeli w ogóle się da założyć).
Nie mówię, że to bez sensu ale lepiej sprawdzić zanim zacznie to wpieniać...
Na razie osłon nie mam bo jak wiesz do Panasa 20 mm nie jest wogóle przewidziana (sa co prawda jakieś , ale niezależnych producentów). A Olek nie daje wogole osłon do obiektywów w systemie m4/3. Trzeba sobie dodatkowo dokupić. Oryginały sa z cenami księżycowymi a niezaleznych producentów to tylko E-bay (np JJC) Więc nie wiem czy będe w nie wchodził wogóle. Jak kupie to może w przyszłości i wtedy dokupie sobie dwa nastepne polarki (37mm i 52mm ). Ma razie chcę poeksperymentować w takim zestawie , a redukcje to malutki wydatek .
Heliopan i B+W robią świetne filtry, tylko jednak dość drogie.
W sumie zrobiły się dwa tematy. Ja bym jednak zadbał o osłony, bo to jeden z tańszych sposobów poprawy jakości zdjęć. Z polarkami bym nie przesadzał, bo one najbardziej efektywne są jak słońce jest z boku, a wtedy przewaga tych lepszych wersji nad mniej dobrymi nie jest wielka, superwarstwy przeciwodblaskowe nie maja dużo do roboty.
Polarka do kita potrzebuję, tak do stówy. Nic drogiego nie potrzebuję, bo tylko w Tatrach będę go używał przez kilka dni. Polecicie coś z tanich?
Osłony to ceny nie do zaakceptowania:
LH-55B (do 12-50) -140 zł
LH-40B (do 45 ) - 170 zł
LH-61SD ( do 40-150 ) - 150 zł.
Pozostaje chyba tylko Ebay ?
dao - i co pozbyłeś sie 14 mm Panasa?
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
LH-40B (do 45 ) - 170 zł
A angielski Amazon nie wystarczy? :)
http://www.amazon.co.uk/JJC-replacem...4888699&sr=8-1 15 GBP
http://www.amazon.co.uk/JJC-replacem...4888819&sr=1-2 14 GBP
Jak kupisz razem to przesylka za darmo a za oba zaplacisz mniej niz za ktorykolwiek z tej listy :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
LH-40B (do 45 ) - 170 zł
Nie obraź się, ale co tu akceptować? Zawsze licz cenę dla zestawu obiektyw+osłona.