Witaj na forum,
Twoje obrazowanie świata bardzo mi się podoba. Szczególnie przypadł mi do gustu "uzbrojony" rower. Czekam na kolejne Twoje foty. :grin:
Pozdrawiam
Wersja do druku
Witaj na forum,
Twoje obrazowanie świata bardzo mi się podoba. Szczególnie przypadł mi do gustu "uzbrojony" rower. Czekam na kolejne Twoje foty. :grin:
Pozdrawiam
Wielkie dzięki za wszystkie pinie. Zachęcony Waszymi komentarzami zamieszczam kolejne zdjęcia. Tym razem z nieco innego okresu.
Cofnijmy się do roku 1915 kiedy w rozwidleniu Bzury i Rawki okopały się naprzeciw siebie oddziały niemieckie i rosyjskie. Jak się dowiedziałem podczas tej rekonstrukcji, na tym terenie Niemcy po raz pierwszy użyli chloru jako gazu bojowego. Podobno był to pierwszy przypadek użycia gazów bojowych w I Wojnie Światowej. Wcześniejszy niż Ypres. Więcej informacji na temat tła historycznego znalazłem tan tej stronie http://www.militarni.pl/drukuj.php?art_id=277
Rekonstrukcja odbyła się w maju tego roku w okolicach wsi Tułowice
8.
9.
10.
11.
12. Ponieważ inscenizacja była solidnie okraszona efektami pirotechnicznymi, skończyło się godzinną interwencję lokalnej straży pożarnej, która musiała się uporać z pożarem traw. Na szczęście ogień był niewielki i nie zagrażał żadnym uprawom ani zabudowaniom. Strażacy ochotnicy wydawali się być nawet zadowoleni ze swojego współudziału w rekonstrukcji.
Pozdrawiam serdecznie.
Podoba sie. Jedenastka...zdjecie jakby z tamtych dni... :-)
Bardzo fajne foty, chętnie zobaczę następne.
Pozdrowerki
A teraz będzie trochę o środkach transportu wypatrzonych na imprezach rekonstrukcyjnych. Na tych zdjęciach eksperymentowałem z maskowaniem w warstwach, stąd ich lekkie odrealnienie.
13. Royal Enfield 9HP model 180 z 1915 roku, napędzany silnikiem 2V o pojemności ponad 900ccm I mocy 9KM. Bardzo ciekawą rzeczą jest oświetlenie, które oryginalnie karbidowe, zasilane z małych wytwornic gazu znajdujących się przy każdej lampie.
14. Motocykl BMW, chyba R11 i chyba w malowaniu dla wojsk walczących w Afryce.
15. A, tak kiedyś wyglądał znaczek Peugeota
16. A to ciekawostka. Ciężarówka Peugeota DK5, 1.4-ton, 4x2, Cargo w malowaniu i rejestracją wehrmacht`u . Okazuje się, że był to u nich bardzo popularny samochód.
17. I ponownie rower wojskowy, konstrukcji Państwowych Wytwórni Uzbrojenia.
Pozdrawiam
Fajne fotki...rower wojskowy ekstra :-)
Ja piernicze, ale maszyny :D
Świetne fotki.
Raczej nie, ta farba (RAL ileśtam - nie pamiętam w tej chwili) była stosowana głównie jako podkładówka na którą kładziono inną farbę lub zazwyczaj plamy kamuflażowe, ale często też jako normalnie używany kolor. Malowania kojarzone z pustynnym były też używane na Froncie Wschodnim.
Dziękuję za wszystkie przychylne opinie. Zachęciło mnie to do podzielania się kilkoma zdjęciami wykonanymi podczas ostatniego weekendu i dwoma zrobionymi wcześniej. Na początek te najnowsze, zrobione podczas imprezy rekonstrukcyjnej, która odbyła się w Skansenie Rzeki Pilicy w Tomaszowie. Rekonstrukcja była zorganizowana dla upamiętnienia bitwy pod Studziankami.
18. Jeśli mnie pamięć nie myli to Rudy 102 z filmu Czterej pancerni i pies, byli z 44 dywizji pancernej
19. A to taka ciekawostka ze zbiorów Skansenu, pokazująca, jak ludność miejscowa potrafiła wykorzystać to, co pozostało po pożodze wojennej. Hełm niemiecki, przyspawany do wideł służył jako czerpak do smoły.
20. W zbiorach Skansenu jest też klika ciekawych budynków drewnianych, odnowionych i ocalonych od zniszczenia. Fotka przedstawia poczekalnię stacyjki na Kolei Warszawsko – Wiedeńskiej
21. Pustki w aptece szpitala polowego
22. Fotka fragmentu zbiorów malutkiego muzeum przy Międzyrzeckim Rejonie Umocnionym w Pniewie. Wielka szkoda, że obiekt z takim potencjałem został prawie doszczętnie ograbiony z oryginalnego wyposażenia. Obecnie, udostępniony do zwiedzania prezentuje już tylko głownie kilometry podziemnych prawie pustych tuneli
23. Telefon polowy. Niestety nie potrafię zidentyfikować jakiej produkcji. Na pewno nie polski i nie radziecki.
24. Rekonstrukcja rosyjskiej radiostacji telegraficznej z 1915 roku.
25. I na koniec tego wpisu: stary wiarus z Regio i jego koń :D
Pozdrawiam
Miłego oglądania.
Świetne fotki bardzo ciekawe jako materiał historyczny. Nie wiesz przypadkiem czy jest 15 sierpnia planowana jakac rekonstrukcja w Skansenie rzeki Pilicy, bo chętnie bym się wybrał??
Pozdrowerki