Odp: Raynox DCR-250 vs EX-25
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Takie skale daje kazdy obiektyw, ktory ma 1:1 czyli w e-systemie spelniajac warunek posiadania AF masz: ZD35, ZD50 (ten ma 1:2 ale jest fajny, i zapiecie EX25 daje 1:1 wiec go tu umiescilem), S105, S150.
Przy czym ta ostatnia pozycja to wisienka na torcie, a zapiecie do niej Raynoxa pozwala na jeszcze wiecej frajdy z wiekszymi skalami.
Dobra rada, w makro zrezygnuj z automatyki AF, uzywaj MF i krec recznie pierscieniem :)
pozdro
Dzięki, droga ta wisienka, szczególnie na olkowe torty :mrgreen:
Ps.
AF z raynoxem odpada na wstępie, nie da się tak ostrzyć : )
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
Janekbjj - fajna recenzja ale zdjecia tak szczerze to nie zachwycają. Widziałem na tym Forum zdjęcia z użyciem omawianego sprzetu i były rewelacyjne. Fajnie by bylo gdybyś zrobił zdjęcie przy dobrym oświetleniu i po oswojeniu się z DCR-250 - z chęcią zobaczyłbym takie zdjęcie. Pozdrawiam.
no pewnie, że da się lepiej, trzeba tylko poćwiczyć :) Jak coś ciekawego uda się zrobić to wrzucę, w sierpniu jadę do zakopca to tam zapewne trafi się jakaś ciekawa okazja
Cytat:
Zamieszczone przez
janekbjj
Dzięki, droga ta wisienka, szczególnie na olkowe torty :mrgreen:
Droga? Nowej w 4/3 nie uswiadczysz, uzywane w dobrym stanie mozna dostac juz ponizej 2kpln, a to IMHO smieszna cena jak za to szklo.
Cytat:
Zamieszczone przez
janekbjj
Ps.
AF z raynoxem odpada na wstępie, nie da się tak ostrzyć : )
W dobrym systemie nie ma problemow z AF, tyle ze jak pisalem to w makro niepotrzebne jest.
Cytat:
Zamieszczone przez
janekbjj
no pewnie, że da się lepiej, trzeba tylko poćwiczyć :smile: Jak coś ciekawego uda się zrobić to wrzucę, w sierpniu jadę do zakopca to tam zapewne trafi się jakaś ciekawa okazja
Nie ma to jak trening, cwicz, cwicz, a efekty same przyjda :)
pozdro
ja raynoxa opanowywałem przez rok... teraz się bez niego na łąkę nie ruszam, to świetna zabawka :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Droga? Nowej w 4/3 nie uswiadczysz, uzywane w dobrym stanie mozna dostac juz ponizej 2kpln, a to IMHO smieszna cena jak za to szklo.
hmm jest nawet na mocowanie olympusa za mniej niż 2 tysie, nieźle, no ale narazie szkoda kasy a poza tym mam czym się bawić : )
tak na marginesie, jeszcze inne podejście jako ciekawostka
http://www.youtube.com/watch?v=wqRn3at0H60
czy extension tubes to pierścienie pośrednie ?
Cytat:
Zamieszczone przez
janekbjj
czy extension tubes to pierścienie pośrednie ?
Tak to pierscienie posrednie.
Filmik stary ale jary, kiedys o ile dobrze pamietam sam linkowalem do jego strony :)
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
jagger
ja raynoxa opanowywałem przez rok... teraz się bez niego na łąkę nie ruszam, to świetna zabawka :-)
No to trochę czasu to zajmuje. Popatrzyłem na Twoją galerię - zdjęcia palce lizać. Czy Twoje makra robiłeś głównie przy pomocy raynoxa czy też czegos innego?
Może trochę monotematycznie ale na czymś trzeba ćwiczyć :-P
Cytat:
Zamieszczone przez
janekbjj
Gość dobrze gada, muszę sobie sprawić szynę bo zwykle lampę (z podobnym dyfuzorem, tylko bardziej w kwadrat) mam na aparacie lub w ręce na kabelku. Co do tych powiększeń - musisz zdać sobie sprawę że przy bardzo dużych skalach odwzorowania GO praktycznie...nie ma. Te fotki ocząt pająków/bąków to składanki z kilku - kilkunastu ujęć, jeśli dobrze zrozumiałem to oczęta bąka z 10 fot.
Tak, później kapnąłem się. To się nazywa photo stacking i strzelają na różnych odległościach zdjęcia a później programikiem to wszystko nakłada się na siebie.
Cytat:
Zamieszczone przez
janekbjj
Tak, później kapnąłem się. To się nazywa photo stacking i strzelają na różnych odległościach zdjęcia a później programikiem to wszystko nakłada się na siebie.
Nie nie.Nie na roznych odleglosciach.Robione to jest napewno i bezwzglednie z jednej odleglosci,zmienia sie tylko punkt w ktorym mierzona jest ostrosc a wraz z tym ogniskowa,zmienia sie wtedy rowniez perspektywa(byly klotnie juz tu na ten temat).W peesie rowniez mozesz to sobie wszystko pokleic z automata,fajeczkujac odpowiednie opcje.Chyba juz od wersji CS4