Odp: Obiektywy z innych systemów w m43
Z takimi ogniskowymi to ciężko będzie coś trafić. Mam Sigmę 24/2,8 AF z mocowaniem Nikona. Daje nawet fajny obrazek, ale ja leń jestem i wolę zapiąć kita. Zwłaszcza że te 2,8 to praktycznie żadna różnica w stosunku do kita na pełnej dziurze, a jakość podobna.
Dlatego podchodzę do tego z powściągliwością. Chyba bedzie trzeba jednak zastanowić nad szkłami systemowymi.
PS A jak z tym bandingiem w zestawieniu OM-D i 20 mm Panasa ?
Znalazłem ciekawe szkiełka z mocowaniem Konica K/AR. Jaki adapter by sie nadał ?
Jestem świerzak na forum więc witam i pozdrawiam wszystkich użytkowników m4/3.
Ja mam adapter na m42 i zapiąłem heliosa 44M-7 pod mojego Pen-a - efekty wprowadziły mnie w stan osłupienia :shock: (od 20 lat "bawię" się fotografią, od 7 cyfrową) oczywiście na chwilę :), bo po chwili przypomniałem sobie zdjęcia, które robiłem zenithem 122 i poczułem że znów będę bawił się fotografią :cool:. Na pewno poszerzę swoją szklarnię o jakiegoś Jupitera lub Taira, ale żona powiedziała mi "bez zooma?" i tu zasiała we mnie pewien niepokój :???: nigdzie nie mogę znaleźć żadnych informacji na temat stosowania manualnych zoomów. Może koledzy mają jakąś wiedzę na ten temat. Mały zoom 35-105 ze światłem poniżej f4 jest osiągalny tylko czy to się sprawdzi w praktyce. Czy któryś z kolegów miał może doświadczenia z taką kombinacją.
Pozdrawiam
Krzysztof
FootReep
Coolturalny
ja krotko uzywalem i dla mnie uciazliwe bylo wbijanie co chwila innej ogniskowej zeby stabilizacja dzialala poprawnie.
pewnie mocno przydatny bedzie EVF albo body z dobrym wyswietlaczem.
ciukacz - otwierający wątek mial na mysli OM-D.:)
a ja odpisywalem @kw1975...
Faktycznie przy zoomie zmiana ogniskowej stabilizacji może być uciążliwa.
Ostatecznie zawsze można wyłączyć układ stabilizacji.
Poza tym przy korzystaniu z manualnego zooma nie powinno być żadnych problemów.
Stare manuale najlepsze są przy ogniskowych powyżej 25 mm i takie opłaca się kupić.
Cytat:
Zamieszczone przez
ciukacz
ja krotko uzywalem i dla mnie uciazliwe bylo wbijanie co chwila innej ogniskowej zeby stabilizacja dzialala poprawnie.
pewnie mocno przydatny bedzie EVF albo body z dobrym wyswietlaczem.
A jakie masz body i jakiego zooma używałeś jeśli można wiedzieć?
e-pl1 i do niego kupilem do zabawy tamron 80-210 3.8-4 (wersja 103a).
uzywalem przez 2 adaptery: adaptall-2 na canon fd, canon fd na m43.
nie mam evf.
przy okazji: jak ktos uzywal adaptera adaptall-2 na canon fd to prosze o kontakt na PW.