Odp: Olympus xz-1 , fioletowe smugi na wyświetlaczu i zdjęciach
Cytat:
Zamieszczone przez
Valis
Dziękuję wam wszystkim za wpisy. Skoro mówicie, że te smugi są zbyt wyraźne, to chyba nie obędzie się bez trzeciej wysyłki do serwisu. Obawiam się jednak, że znów będzie to samo tzn. odpiszą mi, że nie stwierdzono usterki. Ostatnim razem aparat wysłałem wraz z przykładowymi zdjęciami tych "efektów'', a oni bezczelnie wykasowali zdjęcia i odesłali mi go z powrotem. Naprawdę nie wiem, czy próbują grać na zwłokę, czy faktycznie pracownicy serwisu są niewidomi. Dlatego, tak jak już wcześniej wspomniałem, powoli myślę o rzeczniku praw, może rzeczywiście - konsumenckich. No cóż, dalej będę walczył.
pozdrawiam
Jeszcze raz Ci napiszę, to co uzyskujesz to efekt związany cechą matrycy CCD, wystarczy "mocne światło" w jednym miejscu i siada cała kolumna (biały, niebieski, fioletowy, czerwony pasek(i) - w zależności od "algorytmu obronnego" w firmware). Jeszcze raz to co uzyskujesz to cecha związana z matrycami CCD, więc nie przesadzaj, jak w kadrze masz ostre światła. Serwis nie wymieni Ci matrycy na CMOS. Canon w swoim S100 (odpowiednik XZ-1) ma matrycę CMOS, więc jeśli robisz dużo kadrów z ostrymi światłami to idź w tym kierunku.