Odp: Jaki obiektyw kupic?
Cytat:
Zamieszczone przez
pablopicasso
no tak ale... z tego co wyczytalem to zd50 ma troche wolny AF i jest ciemniejszy od sigmy , gdzie sigma ma teoretycznie szybszy AF
wiem ze do portretow to nie ma zbyt wielkiego znaczenia ale chcialbym porobic tym szklem tez zdjecia mojemu dziecku ... niestety przemieszcza sie szybciej z miejsca na miejsce niz swiatlo :D
Sam testowałem na moim synku, no i przyznam rację że cięzko nadąża ten obiektyw za dziećmi, ale myslę ze nawet z tą Sigmą będzie podobnie. Jak chcesz bardzo szybki AF to polecam ZD 12-60 SWD, z tym szkiełkiem nie miałem problemów z dziećmi.
Cytat:
Zamieszczone przez
pablopicasso
no tak ale... z tego co wyczytalem to zd50 ma troche wolny AF
Czyli i tak jest lepszy, bo ta Sigma prawie w ogóle nie ma AF, szczególnie podpięta do E-520. Już z E-30 ledwo co ustawia ostrość przy dobrym świetle, a w gorszym wykłada się kompletnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Fot.Krzysiek
Jak chcesz bardzo szybki AF to polecam ZD 12-60 SWD, z tym szkiełkiem nie miałem problemów z dziećmi.
jesli ma byc taniej i moze byc uzywka to polecam ZD 14-54 w pierwszej wersji. mam to szkielko i z moja stara 510 dziala super. MZ nawet lepiej niz z E3
zd 50...pod każdym względem, no chyba ze dzieci sa za szybkie na stałke:wink:
Tak jak piszecie to tez bym wolal 12-60 SWD ale to troche za drogie szklo jsk na moja kieszen wiec chyba poczekam jeszcze troche i dozbieram pare zl. Dziekuje za pomoc
Kiedyś miałem ten sam problem co ty pablopicasso. U mnie skończyło się tak :
za cenę nowego ZD 50 kupiłem:
używane 14-54 II jako szkło uniwersalne również do fotografowania dzieci (1200 PLN)
a do portretów OM 50 f1.8 - ostrzenie ręczne ale przy portrecie śpieszyć się nie musisz bo nikt cię nie goni (150 +50 przejściówka).
Oczywiście do ręcznego ostrzenia trzeba się przyzwyczaić bo E520 ma kieski wizjer ale można też używać LV.
Ja jestem bardzo zadowolony z tego zestawu i naprawdę polecam.
Bierz ZD 50 f/2. Jak masz kita, to ten 14-54 II az takiego skoku nie da, czy to o ostrosc, czy szybkosc (jak masz E-5xx).
T.
Ja bym się nie bawił z półśrodki, tylko kupił E-PM1 i m.ZD 45 f/1,8. Będzie szybciej i lepiej jakościowo, niż cokolwiek podpięte do E-520, a cenowo wyjdzie mniej więcej tyle, ile wołają za samą Sigmę 50 f/1,4. Niestety, ale czas już wyskakiwać z E-Systemu, jeśli myśli się o dalszym rozwoju...
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Niestety, ale czas już wyskakiwać z E-Systemu, jeśli myśli się o dalszym rozwoju...
Eeee tam.. Przeciez bedzie E-50 z 16MPix matryca z OM-D :twisted:
T.
Cytat:
Zamieszczone przez
pablopicasso
Tak jak piszecie to tez bym wolal 12-60 SWD ale to troche za drogie szklo jsk na moja kieszen wiec chyba poczekam jeszcze troche i dozbieram pare zl. Dziekuje za pomoc
Skoro miałeś w planach zakup nowego ZD50 to za tą cenę około 2500 kupisz już używkę 12-60 chyba ze skorzystasz z opcji jak koledzy wczesniej pisali 14-54