Popacz, to tak jak ja :) Też nie rozumiem co złego z tym 14mm
Wersja do druku
No to widocznie jest taki rozrzut w produkcji:wink: Tak jak opisałem swój przypadek w wątku 14-150, około 08-2011, pomijając CA to jak robiłem krajobraz łąki na 14 to i zmiana przysłony nic nie pomagała. Środek ok a boki...nie napiszę tego słowa:evil: pokazywałem fotki...
Dzięki za podpowiedzi - padło więc na 40 -150 ale nie tego z allegro kolor nie pasuje - moje body jest czerwone ;-) więc jedynie będzie pasować czarne. Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz dziękuję.
Ja do czerwonego epl3 dostałem w zestawie srebrny 14-42.
Ale i tak jak sie ktoś pyta o kolor body to mówię, że od siostry pożyczyłem :)
W takim razie możesz jeszcze pomyśleć nad "dużym" 40-150 wraz z przejściówką MMF-2, szczególnie jakbyś planowała podpinanie innych szkieł od 4/3. Taki komplet czasem można kupić za podobne pieniądze jak m.zd 40-150.
Nie chcę zakładać nowego wątku, mam w sumie podobne pytanie, ale dotyczące dłuższej ogniskowej, tzn. który xx-300 Olka lub Panasa da najlepszą jakość obrazu, zwłaszcza w okolicach 300mm?
Wybór przy tak długich ogniskowych masz niewielki. Ja używam z E-PL1 ZD 70-300 + MMF-2 i jestem zadowolony, AF jest całkiem akceptowalny jeżeli chodzi o szybkość i świetny jeżeli chodzi o dokładność. Tylko, że to już spory klamot do mikrusa, poza tym stabilizacja E-PL1 jest daleka od E-3, co nie jest bez konsekwencji w gorszym świetle.
Ja bym brał Panasonica, jest jaśniejszy na długim końcu.
Ajt, popacz na allegro, tylko nie kontem oka ;)