Odp: IS a obiekty w ruchu
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Świetnie wyszło- kolarz w centrum jest ostry. Nie mogło wyjść lepiej, bo za dużo tych "obiektów" i do każdego musiałbyś inaczej dopasować prędkość śledzenia.
Tłumaczę i objaśniam dlaczego napisałem że słabo wyszło. Kolarze jeździli po pętli, było parę okazji do prób, strzelałem seriami, zaczynałem jak do mnie dojeżdżali a kończyłem jak odjeżdżali. Jakimś cudem ostro wyszły tylko te na odjeździe, a ja wolałbym te vis-a-vis mnie. Jak pisałem robiłem to pierwszy raz, może 101-szy dałby lepszy efekt ;)
A, i tak mnie naszło - śmigła można robić gdy stoisz przed albo za samolotem, panoramujesz jak stoisz prostopadle do toru lotu i widzisz molot z boku, śmigła z boku słabo widać :)
4 załącznik(ów)
Też sobie wrzucę Tour de Pologne z Kato. Pano bez stabilizacji, E-410 z 40-150. Jak bym trochę poćwiczył, to może efekty byłyby lepsze. W sumie bez stabilizacji też się da ;)
Załącznik 62843Załącznik 62844Załącznik 62845Załącznik 62847
Pozdrawiam
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Hrr
bisoft_xOdkąd mam e-3 a więc i stabilizację tylko raz stosowałem tę technikę i IS 2 spisał mi się elegancko.
Spróbowałem i ot efekt:
1/160, ZD 40-150 (86mm), IS2
Cały kadr, zdjęcie tylko skonwertowane do jpga, zmniejszone i wyostrzone. W dolnym rogu fragment kadru przed zmniejszeniem (1:1)
Załącznik 62857
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
... śmigła można robić gdy stoisz przed albo za samolotem, panoramujesz jak stoisz prostopadle do toru lotu i widzisz molot z boku, śmigła z boku słabo widać :)
Troszkę z ukosa:
1/125, ZD 70-300 (300mm), bez stabilizacji
Jak poprzednio: cały kadr, zdjęcie tylko skonwertowane do jpga, zmniejszone i wyostrzone. W dolnym rogu fragment kadru przed zmniejszeniem (1:1)
Załącznik 62856
Cytat:
Zamieszczone przez
heyahero
W sumie bez stabilizacji też się da ;)
Potwierdzam :D
Przy odrobinie ćwiczeń, da się pewnie jeszcze lepiej ;)
OK, przekonałeś mnie ;) śmigła wyszły przyjemnie
Slicznie Ci wyszlo,ale jak powiadasz przy odrobinie cwiczen......Troche inaczej wyostrzylem i ten bialy jakis inny zrobilem:-P
Co myslisz to czy aboZałącznik 62858Załącznik 62859
IS2 jak najbardziej. Im więcej ćwiczeń tym lepsze będą efekty. Śmigła się ładnie rozmywają już przy 1/250, za to "wypas" jest w okolicach 1/25 (ładnie się rozmywa tło) ale tu już trzeba wprawy i pewnej ręki (albo monopoda...) - mnie rzadko wychodziło, próbowałem na śmigłowcach.
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
... śmigła wyszły przyjemnie
Jeszcze im brakuje do pełnego "koła" ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Troche inaczej wyostrzylem i ten bialy jakis inny zrobilem:-P
Zdaje sobie sprawę, że można sporo wyciągnąć ale nie o to mi chodziło. Zacytuję sam siebie:
Cytat:
... cały kadr, zdjęcie tylko skonwertowane do jpga, zmniejszone i wyostrzone.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
heyahero
[..] W sumie bez stabilizacji też się da ;) [..]
Pozdrawiam
A i czemu miało by nie dać, stabilizacja to co najwyżej ułatwia, a nie umożliwia. Niemal wszystkie takie zdjęcia robiłem bez IS i zawsze coś się ustrugało.
Helmuth panoramujesz samoloty, są dość długie siłą rzeczy więc staraj się być jak najdalej i klepać długą ogniskową. Ogony będą ostrzejsze wtedy. Im szersza ogniskowa tym węższy pas na zdjęciu jest ostry. Wypraktykowałem też że lepsze efekty osiągam gdy zaczynam śledzić obiekt, upewniam się że prędkość jest ok i dopiero potem zaczynam serię. Robiłem tak kitesurferów i efekty były super !
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Zdaje sobie sprawę, że można sporo wyciągnąć ale nie o to mi chodziło.
Wiem,ponioslo mnie,wybacz:-P:mrgreen::mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Zacytuję sam siebie:
Tez czesto czytam klasykow:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgre en::mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Tez czesto czytam klasykow:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgre en::mrgreen:
Można wiele mądrych rzeczy wyczytać :cool::mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Hrr
... staraj się być jak najdalej i klepać długą ogniskową.
Z reguły samoloty mam w takiej odległości, że potrzebne ok. 70mm (w powietrzu) lub ok. 110mm (na pasie). W obu przypadkach wybieram 40-150 bo lżejszy.
Próbowałem dzisiaj na pasie z 70-300 ale ciężki i trudniej mi śledzić.