Odp: Lampa błyskowa - Tumax vs. Speedlite
Witam.
Od 4 mies. używam intensywnie YN 560 Ex. To lampa manualna. Szybka (ładowanie), mocna 56 (lub 46) liczba przewodnia jak kto woli, Jeśli nauczysz się nią posługiwać, docenisz jej zalety oprócz ceny. Będzie cię stać, kupisz sobie systemową, albo i nie. Do tego odpowiednia literatura, np " Z pamiętnika Lampy błyskowej". !000-1500 błysków i opanujesz tą wiedzę w stopniu podstawowym. Jak kupisz lampę systemową, nabyta wiedza i doświadczenie będzie jak znalazł.
Pozdrawiam. romeq.
560 ma ten sam palnik, co 460II. Pozorny przyrost mocy wynika z zooma, który w warunkach mieszkaniowych jest moim zdaniem zbędny. Jedyna istotna różnica, to wbudowane gniazdo PC. No i 460IIjest sporo mniejsza i tańsza, za różnicę w cenie można sobie kupić np. statyw do lampy (39zł), kostkę z gniazdem PC (22zł) i kabelek PC 5m (16zł). Ceny przykładowe.
ja ze swojej strony również polecam 460II - oczywiście, jeśli stać Cię na FL36, to nie porównuj, ale jak chcesz coś taniego, a co pozwoli Ci także nauczyć się wykorzystywać lampy w różnych sytuacjach, to bierz YN460II, nie będziesz żałował.
Miałem Tumaxa DMF-880 z ringiem do makro.
4 razy wymieniali na nową - za 5 razem dopłaciłem i kupiłem metza 50. Straciłem ring do makro ale jak na razie jestem bardzo zadowolony.