Odp: RafS - no to zaczynamy
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
U mnie jakos nierownie rozowo,
Co do kolorów, to mój BeneQ coś mi zniekształca i jak poprawiam balans bieli to niestety na innym monitorze nie zawsze wygląda to tak, jak powinno
@konradkkk: zdjęć nadających się do pokazania mam raczej niewiele, większość to takie rodzinno wyjazdowe pamiątki, to była w zasadzie taka pierwsza sesja i jedynie to zdjęcie jest w pełni satysfakcjonujące, tu rzeczywiście dostałem obraz jaki chciałem, natomiast wasze uwagi pomogą mi zorganizować kolejną sesję i popracować nad tymi elementami:)
Ja to nie umiem tak opisowo kierowac,raczej obrazowo.Tak bym sie staral obrobic,Zdaje sobie sprawe,ze portret to wyzsza jazda niz kwiatki,ale w miare swoich spostrzezen tak to lub tak bym widzialgdyby dziecina kwiatkiem byla.Ty majac ciezki plikorginalny zrobisz to lepiej i dokladniej.
Przemysl,co?Załącznik 60666Załącznik 60667Moze za mocno wyglaskane,ale ktora tego nie lubi:-P
Mirek54 wyblakły efekt zrobiłeś? acze używasz?
Cytat:
Zamieszczone przez
konradkkk
Mirek54 wyblakły efekt zrobiłeś? acze używasz?
Nie mialem wyjscia.Gdybym mial chociaz 3 razy wiecej ino w pliku to mozna powalczyc.Chociaz pstrokato to nie zawsze kolorowo i slicznie.
Jeszcze raz popatrzylem,ale to juz wszystko co wyciagajac mnie odpowiadalo.Aha troche namowilem dziecine,zeby inaczej usiadla
Załącznik 60669:mrgreen:
Mirek54 z tego co zauważyłem, to:
1) zmieniony balans kolorów
2) wygłaskane(ja tego za bardzo nie lubię)
3) wzmocnione oczy(są jakby mocniejsze, kontrast, wyostrzanie i wzmocnieni koloru?)
to drugie "wyblaknięte" jakby bardziej mi się podoba, choć z tym wygładzaniem to nie wiem, muszę to przetrawić;)
1 załącznik(ów)
To i ja sobie pozwolilem wrzucic fote na warsztat. Tez uwazam ze jeden obraz to tysiac slow. Mirek juz pokazal, ja poprawilem to o czym pisal apz - wlosy (tu akurat bylo latwo, zadna sztuka), plus troche wymiziac (ale nie za gladko) i dodac kontrastow na twarzy dla wiekszej glebi, uwypuklic oczy, podkreslic acz lekko zeby nie przegiac bo modelka ma raczej delikatna urode no i swiatlo jasne bylo.
Wrzucam zatem przykladowo, mam nadzieje ze sie nie obrazisz a zawsze bedzie to jakis kierunek na przyszlosc.
Załącznik 60668
Poza tym wrzuciles strasznie skompresowane zdjecie. Za bardzo, dlatego ta ostrosc z oczu uciakla.
Tomek
Tomek fajnie to wyszło.
Takie pytanie co do wrzucanych zdjęć, jakiej kompresji używacie? Ja tu popelniłem błąd, bo zamiast zmniejszyć w psie i zapisać, to wykorzystałem systemową pchełkę resize pictures i to chyba właśnie to tak skompresowało zdjęcie.
Cytat:
Zamieszczone przez
RafS
Tomek fajnie to wyszło.
Takie pytanie co do wrzucanych zdjęć, jakiej kompresji używacie? Ja tu popelniłem błąd, bo zamiast zmniejszyć w psie i zapisać, to wykorzystałem systemową pchełkę resize pictures i to chyba właśnie to tak skompresowało zdjęcie.
Co do kompresji to sobie sam odpowiedziales :) Ja jak wrzucam tu to zawsze w jpg mam ustawiona wysoka jakosc - maximum (PS).
T.
Oto drugie podejście do portretu, zrobiłem kilkadziesiąt zdjęć, ale tylko to wydaje się zadowalające dla obu stron(dla mnie i modelki). Wziąłem wasze uwagi do serca i część z nich zastosowałem, na pewno problem mam wciąż z pozami i tu również nie jest to kontrolowane, po prostu ot tak wyszło, a te pozowane jakoś nam się nie podobały.
Zastosowałem edycję tego zdjęcia wg przepisu z Practical Photoshop Polska, oczy, usta, zęby, skóra, włosy. Właśnie tu chciałbym się zapytać czy wygląda to poprawnie, tj. ja zmniejszałem widoczność tych "efektów" poprawiających wygląd, bo wg mnie zbyt plastikowe były, ale czy wg was jest ok, czy jednak coś za bardzo poprawione, lub za słabo?