Moze troche pozno, ale zapytam. Ile chcesz/chcecie na to "studio" przeznaczyc kasy?
T.
Wersja do druku
Moze troche pozno, ale zapytam. Ile chcesz/chcecie na to "studio" przeznaczyc kasy?
T.
Witam
Na wszystko ok 2 k. Narazie zmówiłem zestaw quantuum SQ 301 z lampami PT-300. Zbierają one dość dore opinie. Tylko mam problem jaki wyzwalacz radiowy kupić aby połączyć E520 z 2 x PT300 + YN560?
Witam ponownie.
Np. Pixel PAWN TF-364 do Olympus/Panasonic.
Pozdrawiam.
Polecam zamiast Pixel Pawn, następce Pixel Soldier TF-374, w cenie różnica żadna, natomiast Soldier umożliwia grupowanie i ma poprawiony zasięg, o wadach napisałem w innym wątku:
Portret-plener-sprzęt?
natomiast, jeśli chcesz jeszcze więcej i cena nie będzie tu za bardzo przeszkadzać, to zastanowiłbym się nad najnowszym Pixel Rook, aczkolwiek, tu różnica w cenie jest spora.
czy dobrze rozumiem, że w budżecie 2000zł zabrakło miejsca na softboksy?
Nie będę zakładać nowego wątku- podczepię się tutaj. Potrzebuję oświetlenia do "studia"- otóż ma nim być zaaranżowany niewielki pokój w domu (współpraca ze stylistą modowym). Zależy mi na tym, żeby sprzęt był niedrogi, łatwo się składał, przewosił, nie zajmował dużo miejsca. Wypatrzyłam zestaw Quantuum'a- coś takiego: http://quantuum.pl/detal.php?id=1361&lang=pl&curr=PLN. Czy na początek wystarczą takie lampy?
Zestaw dobry ale jeśli to małe pomieszczenie to parasolki: "zaleją" wszystko światłem niemal równomiernie.
Jeśli ma być małe to parasolko-softbox będzie pozwalał na lepsza kontrolę nad światłem.
No i wyzwalacz radiowy, bo: "pozabijacie się" przewracając statywy albo siebie. W ogóle trzeba uważać na te statywy bo to są te mniejsze. Bardzo lekkie i mało stabilne.
Pozdrawiam.
Parasolki to glupi pomysl. Kup softbox.
Ja za to lubię używać parasolek. Parasolko-softbox to też fajny wynalazek.
@Joki ma rację co do wyzwalacza radiowego, to bardzo dobry pomysł.
Biorąc pod uwagę, że będzie współpraca ze stylistą modowym to biała transparentna parasolka nie jest głupim pomysłem.
Fotografując całą postać w celu pokazania kreacji przyda sie równomierne oświetlenie, najlepszy byłby oczywiście wielki oktagonalny softbox o średnicy 180cm, Jakkolwiek właśnie taka biała p[rzepuszczalna parasolka też dobrze się spisze dlatego wcale bym jej tak nie negował.
T.