Odp: m4/3 a glebia ostrosci
Robiąc portrety za pomocą 35-100mm/2.0 dość często spotykam się z sytuacją, że źrenica jest ostra a brwi już są rozmazane, więc biadolenie na dużą GO w m43 cz 4/3 jest wg. mnie śmieszne.
Oto przykład:
Wycinek 1:1, 100mm, f=2.8, E-3
http://i.minus.com/iumnr4XUzAcI.jpg
W linku jest 1:1
Forum przeskalowuje wklejone fotki w dół.
Od kiedy robisz te portrety? Od wczoraj? Jak masz ciasny kadr, to wszystko się zgadza, ale GG silnie zależy od odległosci, już przy popiersiu nie jest tak słodko...
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Od kiedy robisz te portrety? Od wczoraj? Jak masz ciasny kadr, to wszystko się zgadza, ale GG silnie zależy od odległosci, już przy popiersiu nie jest tak słodko...
Być może pomogłoby gdyby autor napisał czy chce robić zdjęcia czy dyskutować o fizyce i wzorach i cierpieniach użytkowników innych systemów niż Olympus nawracających użytkowników Olympusa na ich wizję świata.
Wiem, ze kiedy ustawie sie w minimalnej odleglosci ostrzenia GO bedzie malutkie - ale zdjecia oka i ucha mnie nie interesuja.
Cytat:
Zamieszczone przez
hellbike
Wiem, ze kiedy ustawie sie w minimalnej odleglosci ostrzenia GO bedzie malutkie - ale zdjecia oka i ucha mnie nie interesuja.
A kolega ma jakieś problemy z czytaniem ze zrozumieniem? Przecież pisałem, że zapodaję wycinek z kadru.
Tu pełny kadr: http://i.minus.com/ib17XhHkf0oTje.jpg
Fret, do minimalnej odległości ostrzenia to było jeszcze hoooo hoooo, albo jeszcze dalej, jak mawiał Smoleń, no i można jeszcze użyć f=2.0
Nie pisałem o minimalnej odległości ostrzenia. Zrób tej pani zdjęcie od pasa w górę i już z pewnością nie będziesz miał problemu z za małą GO, raczej wręcz przeciwnie. Przy zdjęciach samej głowy FF mozna spokojnie przymykać do 5,6, więc nic dziwnego, że z 2 na 4/3 jest aż ciut za papierowo :)
Zdjęcie w powiększeniu zawsze będzie miało mniejszą GO (kłania się tu zagadnienie krążka rozproszenia i formatu wydruku, dla jakiego jest liczony). Tylko kto będzie oglądał zdjęcia w fragmentach 1:1?
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Przy zdjęciach samej głowy FF mozna spokojnie przymykać do 5,6, więc nic dziwnego, że z 2 na 4/3 jest aż ciut za papierowo :)
No to po co jączysz za każdym razem, że w m43 jest za duża GO.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
jego pozostaje tylko zignorować, bo moderacja to olewa
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
??????? Głupoty wypisujesz, w makro, to może być nawet sporo za mała, ale mało kto ogranicza robienie zdjęć do makro i samych twarzy :) Poza tym niektórzy lubią tylko jedno oko ostre :). Dla jednych jest za duża GO, dla innych nie.