Odp: M.ZUIKO DIGITAL ED 60mm F2.8 Macro
Obiektyw niczego sobie, ale na szczęście nie potrzebuję dobrego makro.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Dobre makro tyle kosztuje, patrz sigma 150. Ten nowy ma wskaźnik 1:1 czyli jak sigma, a nie wiem jaki ma Panas ?
Sigma chyba kryje pełną klatkę, to spora różnica.
Tak, sigma kryje pelna klate bez pierdniecia...
Sam czekam na 60, no ale sie mnie wydaje, ze powinna byc szybciej.
Jestem przekonany, ze beda to okolice 2kpln, i raczej na pewno nie bedzie to 3kpln, i szybciej niz to w zapowiedziach chyba sie pojawic powinno.
Bo ja nie wiem kto wymyslil zeby szklo do makro wydawac na koniec sezonu robalowego
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
kto wymyslil zeby szklo do makro wydawac na koniec sezonu robalowego
Z nieukrywaną przykrością niech zgadnę: Panasonic?
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Bo ja nie wiem kto wymyslil zeby szklo do makro wydawac na koniec sezonu robalowego
Sezon świątecznych prezentów.
przełącznik zakresów AF! wow! jaki profesional! tego w m4/3 chyba jeszcze nie było. Ciekawe jak bardzo będzie ciemniał w miarę zbliżania się do 1:1
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
przełącznik zakresów AF! wow! jaki profesional! tego w m4/3 chyba jeszcze nie było. Ciekawe jak bardzo będzie ciemniał w miarę zbliżania się do 1:1
No ma tak jak porządne obiektywy macro, a nie jak jakieś popierdółki.
3000zł to jest warta porządna i wygodna 150mm 2,8 makro 1:1. Nie mam zamiaru przepłacać.
Lepiej czaić się na Sigmę 105mm za xxx zł, bo optycznie też jest super a i ogniskowa lepsza do makro.
Moim zdaniem maksymalna sensowna cena to tyle co za ZD 50mm 2,0 1:2 czyli <2000zł
Niemniej szkiełko zapowiada się obiecująco, nawet jak na swoje skromne 60mm.
PS ponoć Tamron wkupił się w rodzinę mikro4/3... takie jego 90mm w wersji mikro... byłoby jak znalazł.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Jak kazdy inny, fizyki sie nie oszuka. Bynajmniej dla skali 1:1 i wiekszych raczej i tak walka jest z glebia i swiatlem zewnetrznym, wiec nie ma znaczenia czy to bedzie 3.5 czy 5.6 czy jeszcze ciemniej;)
pozdro