1 załącznik(ów)
Odp: M.Zuiko Digital 75mm f/1.8
Jeszcze jedno zdjęcie:
Załącznik 59670
Dla mnie to też najważniejsza premiera dzisiejszego dnia :grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
To szkło może być spełnieniem moich marzeń - nie urywające kręgosłupa COKOLWIEK co da (chociaż trochę) podobny look szkieł klasy 200/2 -> 300/2.0-2.8.
W tym instrumencie optycznym :mrgreen: interesuje mnie tylko jedna przysłona i nie jest to f/5.6 ;)
Jakim cudem ma to dać podobny efekt? "Look" będzie dokładnie jak ze 150/3,6 :). Tylko cena będzie jak za 150/1,8 :(.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Jakim cudem ma to dać podobny efekt?
Cudem autosugestii, na natywne 100mm F1, nawet od Voitka nie liczę. Teoretycznie jest szansa na 100/2.0 macro IS HD od Panasa, ale to szkło kosztowałoby $2000+ więc Oly 75/1.8 bardzo dobrze mi zrobi, poza tym jestem pod niesamowitym wrażeniem małych szkiełek Zuiko i to nie tylko 12/2.0 czy 45/1.8, ale przede wszystkim 14-150.
Poza tym chodziło mi o większe rozmycie niż w 45/1.8 plus... szybkość AF - 200/2VR rządziło, imho równie szybki (w odbiorze, nie w lab) jest 45/1.8@GF1.
Tak czy siak w Japonii jest walka na evil'e i Sony po reakcji ludzi na nowe Zuika puściło... kolejny roadmap :)
Jak sobie tak zerkam i zerkam na to szkiełko (przy okazji na 45kę, 9-18 i na 20-kę panasa), to wewnątrz odzywa się jakiś kwikliwy głosik "Litości, litości!... Przecież człowiek ma tylko dwie nerki!".
PS. To chyba wątroba bo od czasu do czasu słyszę też "No co ty? Ty się nie napijesz?!..."
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Cudem autosugestii, na natywne 100mm F1, nawet od Voitka nie liczę. Teoretycznie jest szansa na 100/2.0 macro IS HD od Panasa, ale to szkło kosztowałoby $2000+ więc Oly 75/1.8 bardzo dobrze mi zrobi, poza tym jestem pod niesamowitym wrażeniem małych szkiełek Zuiko i to nie tylko 12/2.0 czy 45/1.8, ale przede wszystkim 14-150.
Poza tym chodziło mi o większe rozmycie niż w 45/1.8 plus... szybkość AF - 200/2VR rządziło, imho równie szybki (w odbiorze, nie w lab) jest 45/1.8@GF1.
Tak czy siak w Japonii jest walka na evil'e i Sony po reakcji ludzi na nowe Zuika puściło... kolejny roadmap :)
W Japonii to możliwe. U nas sepuku nigdy się nie przyjęło, to i evile mają trudniej :) Wiesz, jak człowiek biedny, to mniej powinien zwracać uwagi na błyskotki, a bardziej na realna wartość...
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
W Japonii to możliwe. U nas sepuku nigdy się nie przyjęło, to i evile mają trudniej :) Wiesz, jak człowiek biedny, to mniej powinien zwracać uwagi na błyskotki, a bardziej na realna wartość...
Trudo o kimś kogo stać na hobby akie jak kolekcjonowanie nowych aparatów, nazywać biednym ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Trudo o kimś kogo stać na hobby akie jak kolekcjonowanie nowych aparatów, nazywać biednym ;)
Kolekcjonowanie.... dobre :) i prawdziwe :(
Ja za to kolekcjonuję obiektywy :wink:
Oby ten był dostępny do końca roku i żeby cena nie zabijała.
Ciekawe czy osłona przeciwsłoneczna będzie metalowa? Bo wygląda na identyczną jak ma 12/2.
I pewnie też będzie droga, jakby ją z mithrilu robili.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Ja za to kolekcjonuję obiektywy :wink:
Oby ten był dostępny do końca roku i żeby cena nie zabijała.
Ciekawe czy osłona przeciwsłoneczna będzie metalowa? Bo wygląda na identyczną jak ma 12/2.
I pewnie też będzie droga, jakby ją z mithrilu robili.
Dla kolekcjonera, to chyba akurat zaleta :)