Odp: Samyang 24 mm f/1.4 ED AS IF UMC
Cytat:
Zamieszczone przez
Rafał Czarny
Może przesadziłem, ale niewiele.
http://allegro.pl/e-oko-canon-24-1-4...077711345.html
Nie rozumiem Twojego problemu. Chcesz AF - bulisz ponad 6 tys. Nie chcesz bulić takiej kasy kupujesz bardzo dobrego optycznie Samjanga (czy jak tam się ta cholera nazywa), ale bez AF. Jeśli aparat ma potwierdzenie ostrości (a moja lustrzanka np. ma) to manualne ostrzenie szerokokątnym obiektywem nie jest wielkim problemem.
Powinieneś się cieszyć, że masz alternatywę.
Ale my tu w systemie m43/43 jestesmy :) Akurat malo mnie obchodzi, ze jakistam Canon.
Sprawdzmy co mamy w m43 (szukamy zblizonych odpowiednikow, stalka, jasna):
Olympus M. Zuiko Digital 17mm f/2,8 Pancake
Olympus M. Zuiko Digital ED 12mm f/2.0
Olympus M. Zuiko Digital 45mm f/1.8
Panasonic Leica DG SUMMILUX 25 mm f/1.4 ASPH (!) (dla m43 i 43)
Panasonic G 20 mm f/1.7 ASPH
O czyms zapomnialem? Chyba nie. Panaleika jest za (cena historyczna) 2600, niechby byla za 3000 nawet za 3500. Olki sa od 2500 w dol.
Dla mnie ten Samyang jest w tym systemie bez sensu. Nie wierze zeby byl porazajaco lepszy oda Panaleiki.
Zdaje sie jest tez jakis Voigtlander Nokton 25 mm f/0.95 - superjasny, cena pewnie tez okolo 3000, moze nie jest wybitny jesli o ostrosc chodzi, ale coz - jest i tez jest manualny.
W swietle tego co jest, to ten Samyang nie ma racji bytu w systemie m43. No chyba, ze jest super ostrym kilerem, genialnie skorygowanym optycznie i bog jeden wie co tam jeszcze.
Tomek
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Ale my tu w systemie m43/43 jestesmy :) Akurat malo mnie obchodzi, ze jakistam Canon.
Sprawdzmy co mamy w m43 (szukamy zblizonych odpowiednikow, stalka, jasna):
Olympus M. Zuiko Digital 17mm f/2,8 Pancake
Olympus M. Zuiko Digital ED 12mm f/2.0
Olympus M. Zuiko Digital 45mm f/1.8
Panasonic Leica DG SUMMILUX 25 mm f/1.4 ASPH (!) (dla m43 i 43)
Panasonic G 20 mm f/1.7 ASPH
O czyms zapomnialem? Chyba nie. Panaleika jest za (cena historyczna) 2600, niechby byla za 3000 nawet za 3500. Olki sa od 2500 w dol.
Dla mnie ten Samyang jest w tym systemie bez sensu. Nie wierze zeby byl porazajaco lepszy oda Panaleiki.
Zdaje sie jest tez jakis Voigtlander Nokton 25 mm f/0.95 - superjasny, cena pewnie tez okolo 3000, moze nie jest wybitny jesli o ostrosc chodzi, ale coz - jest i tez jest manualny.
W swietle tego co jest, to ten Samyang nie ma racji bytu w systemie m43. No chyba, ze jest super ostrym kilerem, genialnie skorygowanym optycznie i bog jeden wie co tam jeszcze.
Tomek
Dodaj Jeszcze duże ZD 25/2,8 i Sigma 30/1,4 i będzie wszystko.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Dodaj Jeszcze duże ZD 25/2,8 i Sigma 30/1,4 i będzie wszystko.
A no wlasnie. Zapomnialem o tych dla 43. Moze ten ZD nie jest wybitny, ale Sigma daje rade.
Poza tym. Ten Samyang ma byc pod pelna klatke. Wiec to pewnie straszny kloc bedzie. Z m43 to by wygladal pokracznie. Jak te Sigmy 30 i 50 nawet z E-3/5 :P
T.
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Moze ten ZD nie jest wybitny, ale Sigma daje rade.T.
Jeżeli uwzględnimy przewagę 2 EV sigmy w jasności to owszem. Jeżeli idzie o rozdzielczość to naleśnik nie ustępuje sigmie już od f/2,8 w centrum, a na brzegu jest lepszy. Tyle, że jak na stałkę f/2,8 to faktycznie nie za wiele, ale to w końcu naleśnik w niewygórowanej cenie.
Dobrze że się coś nowego pojawia. Fakt cena nie mała. Ale to poszerza tylko wybór i powoduje że każdy znajdzie coś dla siebie uwzględniając cenę, jakość, AF itp.
Thomasso - ale ten nowy Samyang nie będzie pod m4/3, więc chyba warto go zestawiać tylko ze szkłami do dużego systemu. Właśnie dlatego wyskoczyłem z tą Łajką.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Wieprz
Thomasso - ale ten nowy Samyang nie będzie pod m4/3, więc chyba warto go zestawiać tylko ze szkłami do dużego systemu.
No niekoniecznie. Trzyma się to podobnie jak 14-54mm z PENem, więc nie jest tak źle. Ostre i bardzo fajne szkiełko.
Fajna opcja dla osób posiadających już aparat w innym systemie i PENa - wystarczy dokupić odpowiedni adapter.