Odp: Samyang 7,5 1:3.5 UMC Fish-eye MFT - wątek zbiorowy i moja opinia
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
To proste, najpierw standardowe (domyślne) ostrzenie w acr, na końcu już po zmniejszeniu kasru do hd ostrzenie z małym promieniem (0,2-0,3), czasem dwukrotne - pierwsze w modzie ''ciemniej'' - podkreśla kontur np. gałęzi, kamieni.
Witam !
Nie za bardzo zrozumialem jak to dokladnie robisz.
Jaka metoda zmniejszasz kadr i jaka metode ostrzenia stosujesz ?
Czy to na maskach i warstwach robisz ?
W moim przypadku musze to co robisz w PSHOP-ie przelozyc na UFRAW-a i GIMP-a.
Pozdrawiam
Jako minus, to strasznie łatwo zadrapać osłonę przeciwsłoneczną.
Na moim obiektywie od nowości były rysy bodajże od dekla. Jak ktoś zwraca uwagę na wygląd, to lekko denerwuje.
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Nie za bardzo zrozumialem jak to dokladnie robisz. Jaka metoda zmniejszasz kadr i jaka metode ostrzenia stosujesz ?
Czy to na maskach i warstwach robisz ? W moim przypadku musze to co robisz w PSHOP-ie przelozyc na UFRAW-a i GIMP-a.
Zmniejszam w IrfanView (algorytm b-spline), jeśli zależy mi wyjątkowo na jakości, na co dzień normalnie w szopie.
Pierwsze ostrzenie przeprowadzam na etapie acra, w ufrawie też chyba coś takiego jest. ma to na celu kompensację pracy obiektywu (wraz z clarity - nie wiem, czy jest jakiś odpowiednik, który kompensuje transmisję). Natomiast właściwie ostrzenie po zmniejszeniu już do docelowego rozmiaru robię dwa razy wykorzystując maskę wyostrzającą, najpierw z promieniem 0,2-0,3 - połowa zakresu mocy, następnie daję ''stonuj 50%, tryb: przyciemnij'' i ponownie maskę wyostrzającą z promieniem jak wcześniej, z mocą dobraną na oko. Próg ustawiam zawsze na zero, zmiana daje nieciekawe nieliniowości szumu.
Da się to przetłumaczyć na gimpa, ale dokładnie jak to nie wiem, stonuj oznaczało się w wersji angielskiej jako fade i znalazłem coś takiego.
Z warstw do tego celu nie korzystam, ale dałoby się to na warstwy ''przetłumaczyć''.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Jako minus, to strasznie łatwo zadrapać osłonę przeciwsłoneczną.
Na moim obiektywie od nowości były rysy bodajże od dekla. Jak ktoś zwraca uwagę na wygląd, to lekko denerwuje.
u mnie też - po miesiącu juz miałem rysy. Osobiście mi to nie wadzi - ale na pewno gdyby chcieć sprzedać uzywke to moze to utrudniać. Choć sądze że wszystkie używane będą tak miały :) możliwe że tego zjawiska nie widać na czarnej wersji - ale nie wiem... tak tylko przypuszczam
A dlaczego musisz wyłączyć stabilizację... ? Układ się gubi bo nie mam danych o ogniskowej?
Obiektyw nie przekazuje żadnych danych do aparatu, a manualnie ogniskową w stabilizacji można ustawić minimum na 8 mm.
nie wiem czy jest rónica w stabilizacji między 7,5 a 8 na wszelki wypadek wolałem wyłączyć. Domyslnie miałem ustawione na 50mm pod stałkę. Nie wyłączenie stabilizacji przy 50 mm i zrobienie zdjęcia ogniskową 7.5 na pewno dawało złe efekty :) więc po prostu wyłączałem IS
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
u mnie też - po miesiącu juz miałem rysy.
Jak się jeździ w góry to i Rysy na zdjęciach mogą się trafić ;-).
A na poważnie - może ktoś pokazać na zdjęciach w czym problem? I czy posiadacze czarnych mogą się wypowiedzieć czy u nich też występuje?
Dzięki!