Odp: Darktable - cyfrowa ciemnia dla Linuxa
Zapoznałem się krótko z Darktable, naprawdę bardzo krótko, muszę powiedzieć, że ma dużo wszystkiego. Można się bawić zdjęciami na wszystkie strony. Dla wytrwałych jest tam dużo skarbów do odkrycia.
Trzeba przyznać, że wiele dobrego się zadziało w temacie wywoływania rawów na Linuxie :)
Znalazłem na YouTube mały pokaz możliwości.
@hades
To filmik z nieco starej wersji (0.7.1) - w świecie opensource programy rozwijają się bardzo dynamicznie, więc tutorial trąci już myszką :)
Nieco świeższy pokaz:
http://www.youtube.com/watch?v=o_hC7_yQTL8
Pobawiłem się chwilę dłużej tym programem, możliwości daje mnóstwo! :)
Nie wiedziałem o Darktable. Okazuje się że jest w repo Debiana:
Cytat:
root@domek2:/home/bodzio# aptitude search darktable
p darktable - Wirtualny stół podświetlany i ciemnia dla fotografów
p darktable-dbg - Wirtualny stół podświetlany i ciemnia dla fotografów
p darktable-plugins-experimental - Wirtualny stół podświetlany i ciemnia dla fotografów (wtyczki eksperymentaln
root@domek2:/home/bodzio#
Sam używam RawTherapee w wersji 4.0.6.16 i jestem zadowolony. Na dwurdzeniowym procku pracuje dość fajnie, niestety wymaga dużo ramu.
RT u mnie się sam przez się dyskwalifikuje niestety aż 1gb ramu mam..
Teraz sobie przypomniałem, że darktable kiedyś miałem ale strasznie nie kumałęm o co w nim chodzi pamiętam, że to była wersja 0.7x zobaczymy co teraz prezentuje.
Cytat:
Zamieszczone przez
kurokial
RT u mnie się sam przez się dyskwalifikuje niestety aż 1gb ramu mam..
Teraz sobie przypomniałem, że darktable kiedyś miałem ale strasznie nie kumałęm o co w nim chodzi pamiętam, że to była wersja 0.7x zobaczymy co teraz prezentuje.
RT spokojnie sobie poradzi na tym sprzęcie ;)
Miałem przyjemność odpalać go na Pentium M 1.6GHz i 512MB RAM z kartą intela - ruszyło nawet dało się coś tam zrobić - choć demon prędkości to to nie był ;)
Zachęcony tekstem wprowadzającym zainstalowałem Darktable. Niestety, efekty mnie nie zachwyciły, może to wina kompa (Pentium 4 / 1,6GHz, 1GB RAM) ale działało nieco wolno. Brakuje mi (a może tylko nie udało mi się znaleźć) możliwości podglądu zdjęcia 1:1. Do tego, niby w bazie korekt dla obiektywów były te które posiadam, ale z mZD 14-42 zmiana parametrów nie działała w ogóle, a z P 20/1,7 korekcja dystorsji była niepoprawna, kombinowanie z suwakami dawało jeszcze gorsze efekty.
Ok, wiem, muszę się uczyć i ćwiczyć ale początek niezachęcający :(
[QUOTE=Jan_S;781329]Brakuje mi (a może tylko nie udało mi się znaleźć) możliwości podglądu zdjęcia 1:1.
Na obrazie głównym powinno działać kółko myszki (większość myszek jest wyposażona w kółko).
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Do tego, niby w bazie korekt dla obiektywów były te które posiadam, ale z mZD 14-42 zmiana parametrów nie działała w ogóle, a z P 20/1,7 korekcja dystorsji była niepoprawna, kombinowanie z suwakami dawało jeszcze gorsze efekty.
No body perfect. Trzeba się z tym liczyć. Zwłaszcza, że to wciąż nie jest finalna wersja 1.0.