Odp: Olympus Viewer, Dxo a może Capture One
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
lightroom- wszystko inne obecnie to cofanie się w tył imho., i to zarówno dla RAW, DNG jak i TIF, JPG.- dla użytkownika nie ma różnicy w workflow a to jest niesłychanie proste i intuicyjne.
Interesujący jest a może był ..( bo twórca po zatrudnieniu go u konkurencji zaprzestał jego uaktualniania) LightZone (ostatni 3.6.9) - za implementację w nim systemu strefowego i pracy na swego rodzaju warstwach. Świetna jest również w nim obsługa rawów z kodakowskich matryc ( olympus, leica) .Bardzo dobrze pracuje się na obu równolegle + grubszy retusz W PS dla hardcorowców.
LightZone - bardzo fajny! W ogole obsługa ORFow w nim jest dobra. Mozna deczko wiecej ze swiatle w nim wyciagnac niz w ACR :)
T.
Kazdy ma jakis swoj ulubiony.Napewno nie sprawdzamy kazdego i nie porownujemy z lupa efektow.Mnie znowu najbardziej podchodzi RAW THERAPEE.Chociaz na szybko to i ACR w szopie wystarczy w zupelnosci.
Najwazniejsze zeby poznac do czego sa te suwaki w tych wywolywaczkach i co one naprawde daja.Ze swojego doswiadczenia wiem,ze fachowca po roku uzywania programu do rawow mozna w 80% zapedzic pytaniami o dzialaniu jego programu w kozi rog tzw.Raz,ze nie wie co napisy na danych butonach oznaczaja ,dwa,wartosci mozliwe do ustawiania sa nieznana i niezrozumiala opcja w tym butonie.
Podobnie jak Mirek - Raw Therapee, a ostatnio testuję Darktable
Spędziłem trochę czasu z RawTherapee. Trzeba do niego przywyknąć, żeby całość ogarnąć i przyswoić sobie działanie poszczególnych parametrów, ale potrafi się odwdzięczyć. Darktable mimo wszystko mnie nie przekonał, za to mocno testuję Capture One 6 Express i jestem naprawdę zadowolony. Oczywiście, jest specyficzny jak każdy inny program tego typu, ale szybko daje się polubić.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Kazdy ma jakis swoj ulubiony.Napewno nie sprawdzamy kazdego i nie porownujemy z lupa efektow.Mnie znowu najbardziej podchodzi RAW THERAPEE.Chociaz na szybko to i ACR w szopie wystarczy w zupelnosci.
Najwazniejsze zeby poznac do czego sa te suwaki w tych wywolywaczkach i co one naprawde daja.Ze swojego doswiadczenia wiem,ze fachowca po roku uzywania programu do rawow mozna w 80% zapedzic pytaniami o dzialaniu jego programu w kozi rog tzw.Raz,ze nie wie co napisy na danych butonach oznaczaja ,dwa,wartosci mozliwe do ustawiania sa nieznana i niezrozumiala opcja w tym butonie.
Mam do wyboru DXO za 300 Euro lub Photoshopa CS5 za 1100 zł. ? Nie wiem co wybrać? Wykonuję sporo zdjęc z architektury.
Cytat:
Zamieszczone przez
kartuzki
Mam do wyboru DXO za 300 Euro lub Photoshopa CS5 za 1100 zł. ? Nie wiem co wybrać?
Możesz jeszcze poszukać - są oferty tabletów Bamboo z Lightroom 3 - jak kupiłem za jakieś 600 -650 PLN - takie 2 w jednym.
Cytat:
Zamieszczone przez
kartuzki
Mam do wyboru DXO za 300 Euro lub CS5 za 1100 zł. ?
Zyjesz z fotek? bo jesli nie to ani ten ani inny nie jest Ci do niczego potrzebny.Jednak jesli uwazasz,ze bez ktoregos zycie nie ma sensu to wolalbym tego za 1100.
Ja mam CS5.Dostalem od syna z firmy.On uwaza ze znam szopa w okolo15-max 20% a bawie sie nim od czasu jak jeszcze wystepowal pod inna nazwa we wczesniejszych wersjach.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Zyjesz z fotek? bo jesli nie to ani ten ani inny nie jest Ci do niczego potrzebny.Jednak jesli uwazasz,ze bez ktoregos zycie nie ma sensu to wolalbym tego za 1100.
Ja mam CS5.Dostalem od syna z firmy.On uwaza ze znam szopa w okolo15-max 20% a bawie sie nim od czasu jak jeszcze wystepowal pod inna nazwa we wczesniejszych wersjach.
Dzięki za odpowiedź. Jak w takim razie wygląda obróbka plików Raw w CS5 w stosunku do Viwera czy Olympus Studio. No i gdzie są lepsze rozwiązania dotyczące zagadnień architektonicznych oczywiście według Twojego zdania.
Cytat:
Zamieszczone przez
kartuzki
Dzięki za odpowiedź. Jak w takim razie wygląda obróbka plików Raw w CS5 w stosunku do Viwera czy Olympus Studio. No i gdzie są lepsze rozwiązania dotyczące zagadnień architektonicznych oczywiście według Twojego zdania.
Dla amatora co robi do rodzinnego albumu mnie ma zadnej roznicy w czym robione.Viewera masz za darmo.Efekt koncowy nie bedzie do rozpoznania w czym robiles.
O jakie rozwiazania architektoniczne Ci chodzi,bo nie wiem.
Cytat:
Zamieszczone przez
kartuzki
Ty jesteś od architektury, jak widać, więc Ty powinieneś wiedzieć jakie rozwiązania Cię interesują, czego szukać.