Odp: Sigma 19mm f/2.8 EX DN MTF
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Z czego wynika Twoja radość? Na mocnej konkurencji, my czyli fotografujący, możemy tylko skorzystać... Mnie zawsze cieszy fajny sprzęt, niezależnie od stajni ;-)
Mam nadzieje, ze niedlugo Yakuza przestanie ich finansowac (sama ma klopoty), to co robi Sigma przeczy ekonomii, mozna to przyrownac do bilionera, ktory rozdaje na lewo i prawo, a jak cos robi, to dla idei, a nie zyskow firmy.
Pytanie, jak dlugo jeszcze?
Konkurencja, konkurencja. Robienie bzdur, to inne (korpusy Sigmy, system napraw, ceny szkiel zamiennikow innych systemow)
Jestem bardzo ciekaw jak Sigma sobie radzi, na prawde.
pozdrawiam serdecznie
Janek
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Jak będzie super ostre, to może być zamiennikiem Panasa 20/1.7
Choć szanse na to raczej marne.
Na 4.0 powinno być dobrze, nie gorzej jak z 17/2,8 na pełnej dziurze.
Wołałbym już 17 f/2,8 na pełnej dziurze.
Gdybym posiadał NEXa pewnie bardzo ucieszyłbym się z tej premiery. A, że posiadam m4/3, to cóż.. Nie widziałem sampli, ale nie sądzę aby mogła realnie zagrozić Panasonicowi 20mm.
Co innego gdyby Sigma zrobiła obiektyw o wymiarach i właściwościach optycznych Panasonica 20mm, ale o ogniskowej ok. 12-14mm za rozsądną cenę. Ale o tym mogę zapewne tylko pomarzyć :(
Nawet do NEXa nie chcę tych nowych słoiczków po bobofrutach od Sigmy. Naleśnik firmowy optycznie nie powala ale: jest firmowy, szerszy, płaski (jak to naleśnik),podejrzewam, że okaże się tańszy od tej sigmy (jestem tego dziwnie pewien). Druga premiera ma też firmowy odpowiednik: 30/3.5 macro, pół działki ciemniej ale: firmowe, macro, optycznie fajne, ma dość dobrą cenę 800-900 PLN. Taka "konkurencja" raczej nie zmusi Sony do obniżenia ceny naleśnika lub macrówki.
Cytat:
Zamieszczone przez
Ar2
Gdybym posiadał NEXa pewnie bardzo ucieszyłbym się z tej premiery. A, że posiadam m4/3, to cóż.. Nie widziałem sampli, ale nie sądzę aby mogła realnie zagrozić Panasonicowi 20mm.
Panaś 20mm to jednak zupełnie inna liga. Jeśli już to mogłoby zagrozić Olkowemu 17mm f/2,8.
Pod warunkiem że miałby lepszą optykę lub/i AF i podobną lub niższą cenę.
Jeśli warunek nie zostanie spełniony i tak każdy wybierze naleśnika z racji wielkości i firmy.
Niemniej fajnie że Sigma się pojawiła -miejmy nadzieję że w cenie tzrycyfrowej i doda coś jeszcze niebawem.
Osoby lubujące się w stałkach i o słabszym budżecie mają teraz więcej do wyboru do złożenia swego zestawu:
7,5mm 3,5 + 14mm 2,5 + 17mm 2,8 + 19mm 2,8 + 30mm 2,8 + 45mm 1,8... (oby cdn...).
Natomiast 12mm 2,0; 20mm 1,7; 25mm 1,4 (i 0,95...) i 45mm 2,8 lepiej jednak wymienić oddzielnie przez ceny.
Cytat:
Zamieszczone przez
snuffi
Praktycznie oficjalnie, Sigma 19mm f/2.8 EX DN MTF.
EKW 38mm, minimalna odległość 20cm. Po co to szkło? :???:
Najfajniejsza ogniskowa w fotografii, ale przede wszystkim krycie apsc - to może dać bardzo równą pracę na całej powierzchni jeśli oczywiście będzie ostra.
Cena rozsądna. Chyba maksymalnie taka, jaka powinna być, żeby obiektyw się nieźle sprzedał. Zobaczymy jak to przeliczą w naszej dystrybucji.