na etapie fotografowania moze nie, ale strzelajac w rawach - przy jego "wywolywaniu" mozesz miec wplyw na efekty w tym podbicie cieni, jasnosc, kontrast, itd. polecam.
Wersja do druku
na etapie fotografowania moze nie, ale strzelajac w rawach - przy jego "wywolywaniu" mozesz miec wplyw na efekty w tym podbicie cieni, jasnosc, kontrast, itd. polecam.
Czyli warto w rawach robic fotki? Hmm, tyle, ze mi na 1GB karte wchodzi ok 60 rawow tylko :)
czy z kazdej sesji przynosisz wiecej niz 60 udanych zdjec? ;)
Udanych nie, ale zeby bylo 1 dobre u mnie na razie trzeba ok 40 zlych :)
Tak wogóle to do rawów mam program Pixmantec Rawshoter 2006 premium. Dobre to jest??? jakos malo funkcji mi sie w tym wydaje...
1. Zainwestuj w karte conajmniej 2Gb - 151 RAWów wchodziCytat:
Zamieszczone przez kadm_kg
2. Tylko RAW - wtedy zdjęcie możesz poprawić, itp.
to tych 40 nie trzymaj. to nie sa zawody i nie zawsze masz obowiazek cos sfotografowac.
rok przezylem na gigowce :-)
Spokojnie, mam 4x 1gb. W tym dwie typu H i dwie M. Co prawda mowią ze te Compact Flash sa szybsze, ale jakos wejscie w laptopie mi nie pasuje do nich, wieć xd jest wygodniejsze. Co do robienia tylko raw'ow to musze sie przyzwyczaic... Ale czas probowac :)
W kwestii zawodow, to owszem nie zawodu, robie fotki dla siebie :) Aczkolwiek, przegladam dopiero na kompie, wiec podreczny magazyn musi byc :)
Tak wogole, to potem konwertujecie orf'y do jpg?
xD do RAW to male nieporozumienie. Baaardzo dlugo sie RAW zapisuje na xD. Na CF duzo szybciej (mam xD Olka H i CF Sandiska Extreme III). Ja kazdego RAW wywoluje do JPG.
Wiej jednak CF trzeba kupic.
Obowiązkowo. xD mam 512 jako rezerwę i do panoramy.