Odp: E-510 vs E-520 czasy naświetlania (E1, E30) - duże różnice z czego to wynika ??
Powiem szczerze, że nie wiem czy i wymiana na E-30 ma sens. Pomimo możliwości kalibracji AF to daleko mu do tego, co uzyskuje z 510. Zwłaszcza przy szerokim koncie nawet regulacja nie pomaga na 100% cały czas jest lekki FF a stara 510 na wszystkich szkiełkach ostrzy w punkt czy to tele czy szeroki !!! Nawet macro jak ktoś się uprze może robić z AF. W E-30 każdy obiektyw trzeba było regulować i to różne efekty się uzyskuje. A ostrzy różnie zależnie od odległości obiektu od obiektywu :/ Normalnie może bym się nie czepiał ale kiedy porównam z tym co uzyskuje z 510 to nie mogę się nadziwić.
Dziwne te puszki Olka
Chciałem wymienić 510 dlatego że już ma spory przebieg i czas nabyć coś nowego ale chyba będę używał aż padnie.
Odp: E-510 vs E-520 czasy naświetlania (E1, E30) - duże różnice z czego to wynika ??
Fiozo może masz e-30 do bani i serwis potrzebny. Ale weź na aledrogo jakieś e-10 e-20 znajdź, kup, używaj i nie będziesz musiał zmieniać obiektywów :lol:
Albo w xzeta zainwestuj bo ma lepsze światło i jest zachwalany :D
Tak wiem, że lekko marudzę, ale jak się wydaje te paręset zł na puszkę to też się czegoś w zamian oczekuje :P
Najgorzej, że też mam duże "łapy" chyba? i te nowe małe chińskie zabaweczki (micro 4/3) jakoś mi nie leżą w dłoni ;)
Kiedyś miałem Olka chyba C-2100UZ ciut słabszy niż E-10 i E-20 i pomimo że to były tylko 2MPix byłem z niego mega zadowolony, bo fotki, które nim zrobiłem nadal wyglądają super :)
I to on zadecydował, że nadal zostałem przy Olku :)
Już nie marudzę kończę pracę i idę testować :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Fiozo
Witam,
Pytanie czy aż tak różnią się te puszki oprogramowaniem?? Matryce w E-510 jak i E-520 chyba są identyczne? Wiec pozostaje tylko oprogramowanie? Ktoś to już sprawdzał?
Może wydaje się że się czepiam, ale E-510 z kitowym obiektywem produkuje ostrzejsze fotki i z krótszymi czasami niż E-520 z 14-54 :( Chciałem zmienić wysłużone E-510 i mam teraz problem :(
Pozdrawiam Jarek
Witam !
Jezeli tendecje roznic naswietlania da sie ustalic miedzy aparatami to nanosisz odpowiednie korekcje na puszcze i
uzyskujesz odpowiednia ekspozycje.
Ogolnie... Nie warto zamieniac E-510 na E-520.
Jak lubisz lustrzanki to Fajnie chodzi E-620 i E-30.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Jpegi mogą wyjść różne. Tak, jak producent sobie wymyślił, tak będą wyglądać. Skup się na rawach, ale nie wołaj ich w OV ani OS, po oprogramowanie Olka wywołuje rawy tak, aby wyglądały jak jpegi prosto z puszki. Gradacja jest ok, powinna być normalna.
Jeśli wywołasz rawy w ACR, pozwalając mu przyjąć domyślne ustawienia, zdjęcia powinny być mniej więcej podobne. Jeśli zignorujesz domyślne ustawienia i wszystko wyzerujesz lub użyjesz np. RawTherapee, to zdjęcia z E-30 będą o około 0,7-1 EV ciemniejsze, niż z E-510 i E-1. E-520 nie sprawdzałem, ale całkiem możliwe, że będzie podobnie, jak w E-30.
OK zrobiłem test tak jak wcześniej pisałeś, czyli te same manualne ustawienia dla obu puszek i faktycznie oba zdjęcia wyglądają bardzo podobnie (różnią się jedynie lekko odcieniami kolorów), tak samo ich histogramy są prawie bliźniacze (sprawdzałem w Olympus Master). ACR nie używam, więc tego nie sprawdziłem, ale myślę, że test na manualnych ustawieniach już mi sporo wyjaśnił.
ISO 100 E-30 AUTO
ISO 100 E-30 Ustawienia ręczne takie same jak w E-510
ISO 100 E-510
Później sprawdziłem dla tej samej sceny obie puszki w trybie priorytetu przesłony pozwalając im samym ustawić czasy naświetlania i faktycznie wyszło tak jak pisałem wcześniej różnica około 0,7 EV dłużej naświetla E-30. Zdjęcie z E-30 w jasnych partiach jest lekko przepalone (widać na kostce biały kolor w środku i żółte które wyglądają jak białe), natomiast histogram wygląda ok. Dla E-510 zdjęcie wygląda ok a histogram pokazuje lekkie niedoświetlenie.
Nie wiem też czy Cię dobrze zrozumiałem bo napisałeś że jeśli użyję RawTherapee, to zdjęcie z E-30 będą o około 0,7-1 EV ciemniejsze niż z E-510? Bo u mnie jest dokładnie odwrotnie są jaśniejsze.
Pomijając już te niuanse puszek to pytanie do tych co używają na co dzień E-30 korygujecie często czasy ekspozycji czy tylko jak wyraźnie widać że zachodzi taka potrzeba? Do tej pory nie zwracałem na to uwagi tak jak puszka dobrała tak było ok. czasem najwyżej w OM2 korygowałem na +0,3 EV sporadycznie 0,7 jak zdjęcie było za Ciemne. Tu wygląda że na starcie mogę albo i powinienem ustawić korekcję na -0,7.
Obie puszki testowałem na 14-54 v.2
Cytat:
Zamieszczone przez
Fiozo
OK zrobiłem test tak jak wcześniej pisałeś, czyli te same manualne ustawienia dla obu puszek i faktycznie oba zdjęcia wyglądają bardzo podobnie (różnią się jedynie lekko odcieniami kolorów), tak samo ich histogramy są prawie bliźniacze (sprawdzałem w Olympus Master).
A więc chodzi o różnice w działaniu światłomierza. Jeśli ustawisz te same parametry ekspozycji, wszystko jest ok. Dopiero wtedy, gdy do boju wchodzi światłomierz, dyktujący ustawienia w trybach automatycznych i półautomatycznych, zdjęcia się różnią. Światłomierze w obu tych aparatach najwyraźniej działają inaczej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Fiozo
Później sprawdziłem dla tej samej sceny obie puszki w trybie priorytetu przesłony pozwalając im samym ustawić czasy naświetlania i faktycznie wyszło tak jak pisałem wcześniej różnica około 0,7 EV dłużej naświetla E-30. Zdjęcie z E-30 w jasnych partiach jest lekko przepalone (widać na kostce biały kolor w środku i żółte które wyglądają jak białe), natomiast histogram wygląda ok. Dla E-510 zdjęcie wygląda ok a histogram pokazuje lekkie niedoświetlenie.
Światłomierz, na 100%.
Cytat:
Zamieszczone przez
Fiozo
Nie wiem też czy Cię dobrze zrozumiałem bo napisałeś że jeśli użyję RawTherapee, to zdjęcie z E-30 będą o około 0,7-1 EV ciemniejsze niż z E-510? Bo u mnie jest dokładnie odwrotnie są jaśniejsze.
Mówiłem o tych samych parametrach ekspozycji. U Ciebie jest odwrotnie, bo światłomierze w obu tych aparatach dobierają różne parametry.
Cytat:
Zamieszczone przez
Fiozo
Pomijając już te niuanse puszek to pytanie do tych co używają na co dzień E-30 korygujecie często czasy ekspozycji czy tylko jak wyraźnie widać że zachodzi taka potrzeba?
Miałem E-30, używałem go przez 1,5 roku. Ja generalnie często korzystam z korekcji ekspozycji, bo jeszcze nie miałem w rękach takiego aparatu, w którym praca światłomierza w pełni by mnie satysfakcjonowała. Ale w E-30 nie musiałem korygować ekspozycji częściej, niż w innych puszkach.
Cytat:
Zamieszczone przez
Fiozo
Do tej pory nie zwracałem na to uwagi tak jak puszka dobrała tak było ok. czasem najwyżej w OM2 korygowałem na +0,3 EV sporadycznie 0,7 jak zdjęcie było za Ciemne. Tu wygląda że na starcie mogę albo i powinienem ustawić korekcję na -0,7.
Obie puszki testowałem na 14-54 v.2
Jeśli używasz pomiaru matrycowego, tak jak ja, musisz go dobrze poznać. Sprawdzić, jak wrażliwy jest na światła, przy jak dużym jasnym obszarze kadru zaczyna uwzględniać światła w pomiarze ekspozycji itp. Wtedy już przed zrobieniem zdjęcia będziesz wiedział, jaką mniej więcej korektę ustawić.
A jeśli dojdziesz do wniosku, że światłomierz notorycznie prześwietla zdjęcia o jakąś stałą wartość EV, to w menu możesz sobie ustawić stałą korektę światłomierza niezależną od chwilowych ustawień kompensacji ekspozycji. Można tam skorygować światłomierz z dokładnością do +/- 1/6 EV.
[edit]
A tak swoją drogą, to środkowe zdjęcie, które zamieściłeś, jest o około 0,5-0,7 ciemniejsze, niż te dolne. Czyli tak, jak pisałem. E-30 ma niższe rzeczywiste czułości na poszczególnych wartościach ISO, więc przy tych samych parametrach zdjęcia z niego będą ciemniejsze, pod warunkiem, że nie skoryguje ich wołarka (ACR i oprogramowanie Olka korygują z automatu).
Sprawdzę jeszcze w świetle dziennym i zobaczę, co jest, ale chyba te E-30 już zostanie u mnie :) Idealnie leży w ręku a z 14-54 wyważenie jest perfekcyjne :)
Zrobiłem sobie jeszcze test z wbudowaną lampa, (choć, na co dzień jej nie używam, ale z ciekawości) i tu sytuacja już jest odwrotna E-30 naświetla ok natomiast w E-510 zawsze musiałem wzmocnić błysk o jakieś 0,3-0,7 żeby było ok. Jutro pobawię się z FL-36.
Wygląda na to, że jest tak jak piszesz i muszę się po prostu poznać z nowym sprzętem :)
Co do ostrzenia pobawiłem się z Focus test chart V2.00 i już ostrzy w punk :) Choć prawie wszystkie obiektywy na szerokim kącie musiałem ustawić na +3 do +4 w tele jest ok. W E-510 nie miałem takich problemów, ale w sumie raz ustawić nie boli ;) A lepiej mieć taką opcję niż się martwić.
Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki za pomoc :)