Odp: dobór szkieł na bazie e-pl1
AF będzie tylko ze szkłami m4/3 i z częścią szkieł dużego 4/3 po założeniu adaptera mmf-2 (gdzieś jest tabelka zgodności). Adapter mmf-2 też swoje kosztuje. Poza tym sprzęt robi się już nieco większy i AF słabszy, chociaż jest. Dlatego jako podstawowy obiektyw najlepiej coś m4/3. Oczywiście zdecydowanie warto wg mnie kupić kita i zbierać sobie powoli na 20/1.7 lub nieco taniej 45/1.8, 17/2.8.
Cytat:
Zamieszczone przez
psl
AF będzie tylko ze szkłami m4/3 i z częścią szkieł dużego 4/3 po założeniu adaptera mmf-2 (gdzieś jest tabelka zgodności). Adapter mmf-2 też swoje kosztuje. Poza tym sprzęt robi się już nieco większy i AF słabszy, chociaż jest. Dlatego jako podstawowy obiektyw najlepiej coś m4/3. Oczywiście zdecydowanie warto wg mnie kupić kita i zbierać sobie powoli na 20/1.7 lub nieco taniej 45/1.8, 17/2.8.
Ano, EPL1 z kitem nowy za 1100 ma się teraz spokojnie, na Alledrogo jeszcze taniej A potem rzeczywiście albo 20, albo 45+17 (mnie 45+17 wyszło w sumie tyle ile kosztowałoby samo 20, więc wolałem 2 nie 1). W zasadzie jeśliby kupić używany EPL1 z kitem np za 800, to skoro 45/1.8 można kupić za okrągły 1000 to budżet za wiele nieprzekroczony, a z 45 jest tyle radochy, że hej...
Jeśli chodzi o odpowiednik 50 to albo zrezygnuję, albo coś przez adapter. Właśnie przeglądam ebay i jest tam duuużo obiektywów np. 28mm 2.8, tylko że nie wiem co wybrać. Przesiadam się teraz z kompaktu, więc na razie wystarczy. Może potem 20/1.7. :)
Kup E-PL1 z kitem i zbieraj na 20/1,7. Kupiłem używany 2 miesiące, z papierami i pudełkiem za 1050 zł. Naprawdę warto :). Ostrzenie manualnymi to kiepski pomysł. za dużo kombinowania. A potem jak chcesz coś długiego to 40-150 jest do kupienia używany za 600-650 zł i masz cały podstawowy zakres ogniskowych.
Wybór padł na E-pl1 także dlatego, że dość łatwo ostrzy się manulanie. Nie znam się, ale wydaje mi się, że np Canon 70-210mm f4 FD macro będzie lepszy niż tele kit Olka, a kosztuje tylko 60$. :) Jestem zdecydowany
Cytat:
Jeśli chodzi o odpowiednik 50 to albo zrezygnuję, albo coś przez adapter.
.
Jak jest z pomiarem światła w szkłach z adapterami i jak działa stabilizacja. Jeśli zaś chodzi o kit, to czym różni się zwykły od tego ed? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
LolekX
Wybór padł na E-pl1 także dlatego, że dość łatwo ostrzy się manulanie. Nie znam się, ale wydaje mi się, że np Canon 70-210mm f4 FD macro będzie lepszy niż tele kit Olka, a kosztuje tylko 60$. :) Jestem zdecydowany .
Jak jest z pomiarem światła w szkłach z adapterami i jak działa stabilizacja. Jeśli zaś chodzi o kit, to czym różni się zwykły od tego ed? :)
Stare zoomy są gorsze od zoomów współczesnych i ówczesnych stałek - jasna stałka manualna to jest kierunek w którym powinieneś pójść. Stabilizacja w body działa z każdym szkłem - podajesz ogniskową ręcznie (wybór). Śbciągnij sobie instrukcję do pena - tam jest to opisane.
Pozdrawiam AP.
Gdzie Wy kupujecie te 20-tki Panasa za 900-1200 zł? Poluję na te szkło od jakiegoś czasu i albo używek nie ma wcale, albo pojawiają w cenie minimum 1200 zł i znikają szybko.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Gdzie Wy kupujecie te 20-tki Panasa za 900-1200 zł? Poluję na te szkło od jakiegoś czasu i albo używek nie ma wcale, albo pojawiają w cenie minimum 1200 zł i znikają szybko.
Ja kupiłem na naszej giełdzie , widziałem od tamtego czasu - zima 2010 jeszcze co najmniej dwie. A najlepszy numer to aukcja którą kiedyś późnym latem śledziłem na alledrogo - GF1 + 20/1,7 za niecałe 900 PLN. niestety nie ja go kupiłem.
1 załącznik(ów)
Może panowie mówią o cenach gdy $ stał po 2.70 zeta :D Ale na ebayu idzie wyrwać w hameryce za 9 setek - załącznik
Załącznik 56989
A tutaj aukcja za 750 zeta na razie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Całkiem niedawno (ale jednak dawniej niż to obejmuje wyszukiwarka zakończonych w Allegro) jeden z forumowiczów właśnie za 900zł zakupił 20/1,7 w świetnym stanie - tak przynajmniej wynikało z opisu. Sam zdaje się linkowałem tę aukcję na OC.
W lipcu kupowałem kolejną sztukę, pierwszą odstąpiłem kumplowi po kosztach, jednak w zagranicznym sklepie (b&h) i opcją wysyłki do USA, polski bank mnie skasował na kwotę -1 080,13 PLN - właśnie sprawdziłem ;-)