Odp: Olympus E-5 + 14-54 wer. I - bez problemow?
Owszem, 3 userow na 10 postow z okolic T. - ladnie :) Jakis magnetyzm marki na nas zadzialal? A wracajac do tematu. Juz kilku userow polecalo mi uzywke E-3 zamiast E-5. Rzeczywiscie nie ma nic sensownego "in plus" w E-5 w stosunku do E-3? Troche to martwi. Osobiscie krecenie filmow aparatem mnie nie interesuje wiec nie o tym pisze ale sadzilem, ze za 5-6k (zalezy od zrodla) PLN sprzet powinien byc znacznie lepszy - w koncu konstrukcje dzieli 3 lata. Testy czytalem ale zalezalo mi na opiniach ludzi ktorzy na biezaco korzystaja z nowej puszki i empitycznie doswiadczyli jej mozliwosci. I wychodzi na to, ze nie ma rewelacji miedzy E-3 a E5....
Nie daj się i m zasugerować - różnica jest i to zasadnicza. Np. Dopracowany AF, ciut większa matryca i większa szczegółowość osiągnięta przez oprogramowanie i osłabienie filtra AA.
Ale z 14-54 jedynką będzie biednie pokazać wyższość nowej matrycy nad starą, za to AF trochę przyspieszy.
Pozdrawiam AP.
PS. Ja też z okolicy Tarnowa jestem...
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Nie daj się i m zasugerować - różnica jest i to zasadnicza. Np. Dopracowany AF, ciut większa matryca i większa szczegółowość osiągnięta przez oprogramowanie i osłabienie filtra AA.
Ale z 14-54 jedynką będzie biednie pokazać wyższość nowej matrycy nad starą, za to AF trochę przyspieszy.
Pozdrawiam AP.
Przeciez uklad AF jest identyczny jak w E3, nie bylo wogole zmiany zadnej w nim.
@romek1967: szybkosc AF w olku nie jest zla...
pozdro
Różnice pomiędzy E-3 i E-5 są za małe i w żaden sposób nie uzasadniają ceny tego drugiego. Jeśli chcesz zmienić na Olka, ale lepszego niż to co masz to jedynie E-3 lub E-30. Przy czym, jeśli nie zależy Ci specjalnie na hiperpancerności, sugerowałbym jednak E-30, który i tak jest bardzo solidnie wykonany.
Cytat:
Zamieszczone przez
Xysiu
Rzeczywiscie nie ma nic sensownego "in plus" w E-5 w stosunku do E-3?
Ależ jest. Przede wszystkim dużo lepsza rozdzielczość uzyskiwanych zdjęć, pod tym względem Olek zrobił krok milowy. Ekran w końcu jest wyraźny, jest regulacja AF, są filtry artystyczne ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Xysiu
I wychodzi na to, ze nie ma rewelacji miedzy E-3 a E5....
E-3 Mk II, zwany również E-5, jest odświeżeniem poprzedniego modelu. I nikt nie oczekiwałby rewelacji, gdyby jego cena była bliższa jego rzeczywistym możliwościom, a nie aparatom FF konkurencji.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Swojsko całkiem się zrobiło. Zresztą romek1967 też trochę jak Tarnowianin, w każdym razie całkiem niedaleko ma Tarnowskie... Góry ;-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Swojsko całkiem się zrobiło. Zresztą romek1967 też trochę jak Tarnowianin, w każdym razie całkiem niedaleko ma Tarnowskie... Góry ;-)
Powiem Ci że trafiłeś, mam o 2km bliżej do centrum Tarnowskich Gór niż do centrum Bytomia :]
a BTW to przepiękne miasteczko jest, można się wina napić w winiarni w której zatrzymał się i biesiadował w 1683 Jan III Sobieski podczas swojej wyprawy na Wiedeń
Ja tylko dodam od siebie, że E-5 z 14-54 v1 pracuje bezproblemowo. Resztę koledzy już napisali.
Jak tak z Tarnowa przeszliście na Tarnowskie Góry to i ja dołączę się do dyskusji.
Zastanów się nad E30 ja przeszedłem z E500 i jest to kolosalna różnica. Cena obecnie używek jest przystępna. E30 używam z 14-54 I i jest jak na amatorskie pstrykanie super.
Cytat:
Zamieszczone przez
kolba74
Jak tak z Tarnowa przeszliście na Tarnowskie Góry to i ja dołączę się do dyskusji.
Zastanów się nad E30 ja przeszedłem z E500 i jest to kolosalna różnica. Cena obecnie używek jest przystępna. E30 używam z 14-54 I i jest jak na amatorskie pstrykanie super.
I tu się w pełni zgadzam, ja przeszedłem z 520 i też było o niebo lepiej i wygodniej. Jest tak dobrze, że czekam z decyzją o przejściu na E-5, niech E-30 się trochę zużyje.
A co do obiektywu - z 14-54 II było mi lepiej, a jak po roku wymieniłem go na 12-60, to jedyną myślą jaka mi się nasuwa jest taka - dlaczego tak późno? I nie o SWD chodzi.
A co do AF w E-5 jest dopracowany w tym sensie, że nie robi takich błędów jak ten z E-3, ma dopracowane oprogramowanie i starannie dobraną elektronikę, nie spotkałem się z narzekaniem na AF E-5, na jego niecelność, powolność czy jego nietrafianie w punkt.
A jak jest spodziewam się sprawdzić może już pod koniec 2012 roku.
Pozdrawiam AP.