Odp: Wyrazy "fotograficzne"
acidmk dokładnie, teraz Ty! :D
PS Jak tak dalej pójdzie to do niedzieli nam się wyrazy skończą..
Dzięki, chyba wyrazy się nie skończą...fotografia to bardzo pojemna dziedzina :P
A słowo na dzisiaj to: luksografia
Lux to po łacinie światło. Więc to jakiś termin związany pewnie ze światłem w fotografii?
Cytat:
Zamieszczone przez
acidmk
Dzięki, chyba wyrazy się nie skończą...fotografia to bardzo pojemna dziedzina :P
A słowo na dzisiaj to: luksografia
O Żeś zamotał i łacina lux-światło i greka graphos-rysować!
Z tego co kojarzę to "rysowanie światłem" coś jakby jakiś materiał światłoczuły i "mazanie" bezpośrednio po nim źródłem światła.
Fajne efekty z tego wychodzą.
shary, bardzo słuszne skojarzenie choć nie pociągnąłeś tematu do końca.
Saboor Brawa !!! Mazanie światłem :) dobre! Choć należy dodać że w tej metodzie przysłaniamy materiał światłoczuły półprzeźroczystymi materiałami w celu uzyskania efektu artystycznego :D
Twoja kolej Saboorku :)
O dżizas, aleś wymyślił :P Kalotypia...bardzo skomplikowany proces wykonania odbitek metodą stykowa...sam proces wywołania i utrwalenia to chemiczne czary mary. No i przyznaję że wujek google pomagał ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
acidmk
O dżizas, aleś wymyślił :P Kalotypia...bardzo skomplikowany proces wykonania odbitek metodą stykowa...sam proces wywołania i utrwalenia to chemiczne czary mary. No i przyznaję że wujek google pomagał ;)
Miodek!
co do google; niech pomaga! Mamy nauczyć się i zapamiętać - może się przyda?
Dajesz!
NO dobra...mam :) Izohelia szukajcie, a znajdziecie :P
Cytat:
Zamieszczone przez
acidmk
NO dobra...mam :) Izohelia szukajcie, a znajdziecie :P
Wiem ... ale nie powiem,:-P a jak kto napisze to niech poda przykład! Fajnie to czasem wygląda.
P.S.
Można to osiągnąć w photoshopie