Odp: Dziwne artefakty na zdjęciach
No ok, ale jeśli jest to naturalna cecha matryc, to czemu nie miałem takiego problemu przy e-510 a niejednokrotnie używałem dłuższych czasów naświetlania. Jedyna różnica była taka, że tam korzystałem z zaimplementowanych w puszcze algorytmów odszumiania.
Włącz mapowanie i nie zawracaj sobie tym głowy.
Dobra rada - sprzedaj cały szpej bo w takim tempie nabawisz się wrzodów na żołądku i ciężkiej nerwicy.
Albo posłuchaj dobrych rad Epicura i rób fotki. Mój E-3 na ciemnej klatce bez mapowania robi rozgwieżdżone niebo a po zamapowaniu robi normalne zdjęcia.
Piszesz że na E-510 miałeś włączone odszumianie - czy aby nie chodzi o odejmowanie ciemnej klatki? To właśnie koniecznie trzeba włączyć przy nocnych kadrach z długim czasem naświetlania.
3 załącznik(ów)
Ok dzięki w takim razie za pomoc. Skoro już mi pomagacie to zapytam o coś jeszcze, bo Wy pewnie będziecie wiedzieli, gdzie tkwi problem. Próbowałem zrobić zdjęcie księżyca obiektywem 70-300, ot takie zabawy - nic specjalnego. I zauważyłem, że często rozjeżdża mi się obraz. Dopiero po długim czasie, punktowym i centralnym AF (chociaż nie wiem czemu łapał też sąsiedni punkt AF) i przy punktowym pomiarze światła udało mi się otrzymać poprawne zdjęcie (czyt. bez rozjazdu). Podobną sytuację miałem, gdy np celowałem w lampę nocną dającą dość mocne zielone światło (też jakby lekko spod lampy taki obłoczek się wychylał).
Załącznik 54753Załącznik 54752Załącznik 54751
Albo miałeś włączoną stabilizację obrazu na statywie, albo statyw był niestabilny (lub robiłeś z ręki i poruszyłeś zdjęcie), albo po prostu powstał taki blik.
0,62 sek. to chyba zbyt mało, by księżyc zdążył "uciec". W tego typu ujęciach podobno wskazane jest wstepne podnoszenie lustra, nie mylę się ?
Wszystko na nie. Zdjęcia były robione ze statywu, statyw był stabilny a stabilizacja była wyłączona. Dla porównania zrobiłem później ze stabilizacją z ręki przy duzym iso aby fotka była nieruszona i wyglądało to tak samo. Dopiero zabawa z ustawieniami, o których napisałem dała pozytywny efekt.
Dzwoniłem przed chwilą do serwisu Olympus i mila Pani powiedziała, żeby im aparat przesłać. Powiedziała, że wykonają nad nim czynności serwisowe i nie chodzi tu tylko o mapowanie pikseli. Czas oczekiwania na powrót z serwisu ok. 3 tygodnie :( Nie wiem jak wytrzymam.
Cytat:
Zamieszczone przez
Dzuiko
0,62 sek. to chyba zbyt mało, by księżyc zdążył "uciec".
Ale ręka zdąży uciec, szczególnie na dłuższych ogniskowych. Niestety nie mam podglądu exifów, więc nie widzę parametrów.
Cytat:
Zamieszczone przez
Dzuiko
W tego typu ujęciach podobno wskazane jest wstepne podnoszenie lustra, nie mylę się ?
Tak, szczególnie przy takich czasach.
Cytat:
Zamieszczone przez
osiem1984
Ok dzięki w takim razie za pomoc. Skoro już mi pomagacie to zapytam o coś jeszcze, bo Wy pewnie będziecie wiedzieli, gdzie tkwi problem. Próbowałem zrobić zdjęcie księżyca obiektywem 70-300, ot takie zabawy - nic specjalnego. I zauważyłem, że często rozjeżdża mi się obraz. Dopiero po długim czasie, punktowym i centralnym AF (chociaż nie wiem czemu łapał też sąsiedni punkt AF) i przy punktowym pomiarze światła udało mi się otrzymać poprawne zdjęcie (czyt. bez rozjazdu). Podobną sytuację miałem, gdy np celowałem w lampę nocną dającą dość mocne zielone światło (też jakby lekko spod lampy taki obłoczek się wychylał).
...
Księżyc na centralnym punkcie, z punktowym pomiarem, z wyłączona stabilizacją i na statywie i wyzwalając z opóźnieniem lub pilotem/ kabelkiem- tak będzie OK.
Co do poprzedniej kwestii - napisałem, żebyś zmapował gorące piksele na matrycy i że możesz też oddać sprzęt (w domyśle -jeśli masz wątpliwości czy jest sprawny).
Jak doskonale wiesz w monitorach , matrycach i innym współczesnym sprzęcie niesprawne piksele się zdarzają i mogą się pojawić po każdym kolejnym właczeniu, producenci opisują w instrukcjach jak z tym postępować.
Pozdrawiam AP.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Ale ręka zdąży uciec, szczególnie na dłuższych ogniskowych. Niestety nie mam podglądu exifów, więc nie widzę parametrów.
Tak, szczególnie przy takich czasach.
Napisałem, że prezentowane zdjęcie było robione ze statywu.