polowanie w Boruszynie
Wersja do druku
polowanie w Boruszynie
jakaś trawa wlazła Ci w kadr
zgadza się :| nie chciała pozować :? ale fotkę uratować może tylko obróbka w gimp'ie , a ja troszkę z lenistwa i braku umiejętności jestem fundamentalistą fotograficznym. Kadrowanie by zgubić trawę chyba nie wchodzi w grę? Uważam , że jakość znacznie spadnie a sarenka będzie miała za mało powietrza.
Kolejna porcja. W galerii nie wzbudziła żadnego zainteresowania. Co poprawiamy?
5 - to jest zachód słońca? zbyt jasna plama, mniejsze EV/WB albo program automatyczny "zachód słońca" ;-)
6 - co chciałeś pokazać...? imho fotka jakaś taka wyblakła i ja podszedłbym bliżej do tej fury
7 - j.w.
zachód jako ciekawostka jeszcze nigdy słońce tak mi się nie porozlewało na fotografii (zachody obserwuje prawie codziennie to jedyny plus mieszkania na 14 piętrze z panoramą Poznania)
co do 6 bliżej się nie dało :) wiadomo obcy kraj "Czechy" elektryczny pastuch itd a dodatkowo chciałem utrwalić w tle dym chyba z Turowa
7 okolica i chmury urzekły mnie chciałem tak to utrwalić
co do kolorów pytanie do obserwatorów: lepiej odbiera się jeszcze bardziej podbite?
Hm, ładnie widzieć znów Pyrlandię. Z tym słońcem to niezły eksperyment. Ale zrobiłbym mniejsze EV i sprobowal podbic kontrast (to ino moja opinia).
Pastucha sie boisz? Toz to tylko 24V - zadna przeszkodza by podejsc blizej i wyciagnac wiecej detali :twisted:
Co do tego ostatniego, to tutaj osobiscie zaryzykowalbym wlezienie na to pole troche glebiej i skupienie sie na tym soczystym zielonym i niebieskim "podkreconym" np. polarem :-)
W zasadzie zgadzam sie z daghda, ale dodam jeszcze kilka swoich uwag. Po pierwsze zbyt centralne kadry. W zasadzie wszystkie trzy zdjecia sa centralnie kadrowane, co nie wyglada za dobrze. Ze slonca zostala wielka, wypalona plama, a dol jest kompletnie ciemny. Slonce umiesc gdzies z boku, nie wypalaj go tak, a dolu mniej. Tak mi sie wydaje. Drugie to tak jak mowil daghda, blizej, by zlapac ciekawsza perspektywe. A jesli sie nie dalo to trudno. Trzecie jest najlepsze z tych ostatniej serii, szkoda tylko, ze wyglada na nieostre. Naprawde calkiem przyjemny pejzazyk, szkoda, ze nie na szerszej ogniskowej, ale byc moze sie juz nie dalo. Aha i jeszcze jedno: zamieszczaj wieksze zdjecia :) (widze, ze dodajesz w zalaczniku. Lepiej znajdz sobie jakis darmowy serwer, jak chocby na onecie i tam wrzucaj zdjecia a tu je tylko wklejaj). Zycze powodzenia nastepnym razem!
Pzdr
zgodnie z życzeniem (w temacie):
- unikaj kadru centralnego, lustro zobowiązuje
- poczytaj o kompozycji i mocnych punktach
- podejdź bliżej obiektu, nie staraj się w kadrze uchwycić wszystkiego naraz, bo wychodzi chaos
- poczytaj o naświetlaniu na światła, zaprzyjaźnij się z histogramem
- lekko ostrz fotki po przeskalowaniu
powrót po roku :) - Warsztat Kowala - reaktywacja -
Modna ostatnio Chorwacja - dorzucam swoje i czekam na opinie
1 Korczula widok z Bawarii ;)
2. Dubrownik
3. Dubrownik
4 Dubrownik
5 Dubrownik
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Wyjście z Dubrownika
6