Odp: Adapter m/4/3 na 4/3
Po co Olympus sili się na body m4/3 pro, które będzie obsługiwało jednocześnie obiektywy m4/3 i 4/3 przez przelotkę usprawniającą AF. Nie lepiej jak Sony klepać równolegle coś analogicznego do NEX i SLT. Wystarczy w następcy E-5 zastosować patent z E-10/20 i dodać EVF.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Po co Olympus sili się na body m4/3 pro, które będzie obsługiwało jednocześnie obiektywy m4/3 i 4/3 przez przelotkę usprawniającą AF. Nie lepiej jak Sony klepać równolegle coś analogicznego do NEX i SLT. Wystarczy w następcy E-5 zastosować patent z E-10/20 i dodać EVF.
Czy sie sili to zobaczymy jak wyjdzie :) Co do Sony - w ich wypadku posiadanie 2 linii odbija sie raczej niekorzystnie na NEX'ach. Nowy adapter mowi jak dla mnie wyraznie: "chcecie miec szkla z AF to kupcie szkla do SLT"
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Czy sie sili to zobaczymy jak wyjdzie :) Co do Sony - w ich wypadku posiadanie 2 linii odbija sie raczej niekorzystnie na NEX'ach. Nowy adapter mowi jak dla mnie wyraznie: "chcecie miec szkla z AF to kupcie szkla do SLT"
Na NEX'ach niekorzystnie odbija się raczej brak szkieł do nich dedykowanych, czyli z bagnetem E. Przejściówka A->E z AF po fazie jest chwilową zapchaj dziurą. Funkcjonalnością nowy SLT odjechał i Nikonowi i Canonowi o prawie lata świetlne, a jak się pojawi FF A99 to Nikon i Canon zrobią sepuku.
PS
Dobrze że NEX'y odbijają się niekorzystnie i sprzedają się lepiej od m4/3, gdyby odbijały się korzystnie, to m4/3 znowu musiał by uciekać w niszę ... gdzyż NEXy sprzedawałyby się duuużo lepiej od m4/3.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Funkcjonalnością nowy SLT odjechał i Nikonowi i Canonowi o prawie lata świetlne, a jak się pojawi FF A99 to Nikon i Canon zrobią sepuku.
Ja bym popełnił sepuku, gdybym zobaczył na zdjęciach ze swojego aparatu to, co produkują te wynalazki SLT. Jedyna zaleta tej technologii to ciągły AF w czasie zdjęć seryjnych, ale Nikon też to ma w tradycyjnych lustrzankach i jakoś jeszcze nie został pobity. A, no i jeszcze bym zapomniał o 12 kl/s i buforze zapełniającym się po sekundzie.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Na NEX'ach niekorzystnie odbija się raczej brak szkieł do nich dedykowanych, czyli z bagnetem E. Przejściówka A->E z AF po fazie jest chwilową zapchaj dziurą. Funkcjonalnością nowy SLT odjechał i Nikonowi i Canonowi o prawie lata świetlne, a jak się pojawi FF A99 to Nikon i Canon zrobią sepuku.
PS
Dobrze że NEX'y odbijają się niekorzystnie i sprzedają się lepiej od m4/3, gdyby odbijały się korzystnie, to m4/3 znowu musiał by uciekać w niszę ... gdzyż NEXy sprzedawałyby się duuużo lepiej od m4/3.
No jak dla mnie ta przejsciowka oznacza wlasnie ze nie nalezy sie spodziewac za duzo szkiel E-mount. Prowadzenie dwoch rownoleglych systemow jest dosc kosztowne a przejsciowka to rozwiazuje w sposob szybki i wygodny (dla Sony). Co do sprzedazy NEX'a - marketing to Sony ma zdecydowanie lepszy od Panasonic'a czy Olympusa ale patrzac na road map szkiel to nie wiem czy mozna NEX'a traktowac jako system (a tym bardziej sensowny system).
Podepnę się pod stary temat. Mój problem jest jednak trochę inny.
Mam obiektyw Tamron z jakimś mocowaniem (chyba adapt-a-matic, ale tutaj to nieistotne) z przejściówką na 4/3.
Szukam taniego adaptera z 4/3 na body m4/3, czyli odpowiednika MMF-3 ale bez automatyki.
Gdzie to mogę kupić? Może ma ktoś na zbyciu?