Odp: LUMIX G X 14-42 i LUMIX G X 45-175 mm
Nie no nie wiem czym się tak ekscytować z tym kitem. Toż to robienie z bezlusterkowca kompakta pełną gębą, tyle że jedną ręką nie da się obsługiwać bo zoom jest na obiektywie... Rozumiem że to plus GF3 ma niejako być substytutem kompakta z matrycą 4/3, tylko gdyby zakres był ciut większy a cena mniejsza... No i obiektyw na stałe byłby zapewne cieńszy niż taki zestaw. Co innego 45-175 i zapowiedziane "pro" szkła (oby cena nie była zbyt "pro").
Żeby nie było, nie mam nic przeciwko powerzoom (w wideo MZ bardzo potrzebne) i takiemu rozwiązaniu problemu, ale mogli choć zostawić pierścień ostrości i nazwać rzecz po imieniu.
Czytam tę dyskusję i wydaje mi się , panasowe graty dla klientów z kamerą i pod nich ergonomizowane chcecie na silę upodobnić do tych obiektywów które były i będą dla fotografów. Poczekać trzeba chwilkę, na aparaciki, które będą , a są już gdzieś konstruowane, próbowane ( niepotrzebne skreślić), a o których plotkarze wkrótce pewnie nam doniosą... By była masowa produkcja - musi powstać rynek, na pewno udostępnią nam te nowe narzędzia, by tacy jak my, lub nam podobni mogli je zamawiać.
A tak swoją droga to jestem ciekaw nowych ? nanopowłok i ich zachowania się pod światło.
Pozdrawiam AP.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Czytam tę dyskusję i wydaje mi się , panasowe graty dla klientów z kamerą i pod nich ergonomizowane
Zgadzam się, widać Panasonic z Olympusem podzielili tort na sekcję Foto i Video
Ci, którzy bardziej tęsknią za video będą kupować Panasonica a reszta Olympusa,
który ma np. sterowanie bezprzewodowe lampami.
Cytat:
Zamieszczone przez
2ev
Zgadzam się, widać Panasonic z Olympusem podzielili tort na sekcję Foto i Video
Ci, którzy bardziej tęsknią za video będą kupować Panasonica a reszta Olympusa
Nie do końca.
Panas ma fajne 20mm 1,7 , oly mało ambitnego naleśnika 2,8.
Panas ma fajne 100-300 z normalnym śiatłem a Oly ciemnozooma 75-300
Panas ma fajne 7-14mm a Oly mZD 9-18mm nie powalające jak ZD jakością.
Panas ma makro, rybie oko... Oly niebawem może będzie dopiero miał cokolwiek w tej kategorii
Nie trzeba lubić wideo by wybrać te pierwsze wymieniane.
Wystarczy być bardziej wymagającym fotografem, by wybrać Panasonica
Jednak obiektywy z tego wątku nie są chyba stworzone z myślą o wymagających fotografach.
Są małe, ale jak z jakością optyczną nic nie wiadomo.
Power Zoom był już kiedyś w aparatach i jakoś nigdy to rozwiązanie specjalnie się nie przyjęło.
Power zoom to raczej ukłon w kierunku filmowców. Kiedyś ten patent się nie przyjął, bo nie było w aparatach opcji wideo, więc był kompletnie niepotrzebny.
I o to chodzi, że to szkła dla filmowców raczej, niż dla fotografów niestety.
Dla fotografów też. Oni docenią, że szkło (14-42) jest małe. A zoom z silniczkiem im nie będzie przeszkadzał, bo w kompaktach to norma.
Żeby jeszcze cena była jak za kompakta, to ok :)
Jednak bardziej zaawansowani amatorzy będą preferować inne zapowiedziane szkła.
optyczni rzucili zdjecia z nowych szkiełek na stronę
http://www.optyczne.pl/4225-nowo%C5%...Panasonic.html
patrzę na to i jakoś mnie nie przekonują ale szczerze mówiąc ostatnio żadne sample z optycznych mnie nie przekonują