-
fakt, zmienia się ikonka przesłony jedynie. z tego co przeczytałem w instrukcji - są po prostu do wyboru jedynie dwie wartości przesłony - 'otwarta' (f2.8 przy minimalnej ogniskowej, f3.9 przy maksymalnej ogniskowej) i 'zamknięta' (f5.6 przy minimalnej ogniskowej, f7.8 przy maksymalnej ogniskowej). to faktycznie niewielkie pole manewru. co do mrugającej drabinki:
"If exposure is off by more than ą2 EV, a triangle blinks on the panel.
If metering is impossible, all the exposure indications blink."
czyli, jeżeli zdjęcie jest przepalone/niedoświetlone o 2 lub więcej EV to mruga odpowiedni trójkącik (przy + lub przy -). natomiast jeśli mruga całość - wychodziłoby na to, że aparat nie może dokonać pomiaru, cokolwiek by to nie miało znaczyć.
-
no właśnie też to wyczytałem, ale w takim razie jak mam zrobić, czyli jak mam ustawić tą ekspozycję żeby ta drabinka nieszczęsna nie mrygała...
-
a może pokombinuj z piorytetem czasu (ustawisz jaki ma być czas naświeltania) albo z piorytetem przesłony (będziesz ustawiał przesłone w ten sposób aby czas nie był za krótki ani za długi)
-
z tego co widziałem w instrukcji to w tym aparacie nie ma trybu priorytetu czasu. a przesłona ma tylko 2 dostępne wartości :P
-
chętnie pod warunkiem, że się dowiem, jak ustawić ten priorytet czasu...
doszedłem do tego, że jestem w stanie ustawić punkcik na środku pomiarki, ale wtedy czas naświetlania jest za długi, w sensie jasność zdjęcia jest odpowiednia, ale obiekt jest rozmazany, a z kolei jeśli wezmę więcej w czasie naświetlania (guzik w górę) to wychodzi całe czarne...
-
ups. niestety nie znam tego aparatu.
A czy wyświetla Ci wartość ustawionego czasu naświetlania skoro mówisz, że za długi. Bo trzeba się zastanowić na ile faktcznie za długi a na ile niewprawna ręka do panoramowania.
Jak tam są dwie wartości przesłony to faktycznie za wiele nie naustawiasz :(
-
no to tak. wyświetla mi czas naświetlania począwszy od 8 sekund do 1/10000 więc nieźle, ale jeśli ustawie więcej niżby chciał pomiar to mryga, że jest nie tak, ale robię zdjęcie z fleshem i jest i ostre, choć może trochę za ciemne, ale to już mogę zrobić w programie graficzny.
A powiedzcie mi jeszcze co daje ta przesłona, w sensie jej otwarcie tudzież przymknięcie
-
po pierwsze głębie ostrości (mniejsza przesłona mniejsze GO) po drugie naświetlenie zdjęcia (mniejsza przesłona, więcej światła, mniejsze czasy naświetlania) tak po krótce
-
acha teraz rozumiem... to dość przydatne.
ale w takim razie jak mam zrobić zdjęcie w pokoju poruszającej się osoby bez używania flesza, tak żeby wyszło ostro. wiem już tyle, że z przesłoną mniejszą...
-
Zasada jest taka. Nieporuszone zdjęcie to czasy krótsze od 1/wartość ogniskowej dla 35mm., czyli załóżmy masz ogniskową 50 to czas dłuższy od 1/50 da zdjęcie poruszone. Czyli np 1/30 będzie najpewniejsza, choć 1/40 i 1/50 też może się udać zależy jak bardzo ruchliwa jest to osoba i jak bardzo ręce Ci się trzęsą :)