1 załącznik(ów)
Odp: Raczkując z aparatem
Pierwsze, tylko może by jakoś tak pokombinować:
Załącznik 53639
Zdarza się (czasami) że zagląda tutaj Mistrz albo jego Terminator, wtedy będzie się działo :lol: Imion Ich wymieniać nie wolno, poznasz czy tu byli po czynach.
Na portrecie się nie znam, ale z tego co czytałem to robi się go z pewnej odległości od modelki/modela. Twój był robiony z bardzo bliska i uzyskałeś efekt wielkiego kiniola a przecież w rzeczywistości tak nie jest.
Subiektywnie pozdrawiam:
Tadzik
Cytat:
Zamieszczone przez
Drunkmaster
mam masę ciekawych fotografii które są do wywalenia
Na forum wstawia sie ciekawe fotki.Ty piszesz,ze masz ich mase.Nie wywalaj tylko wstaw.A wywal te co wstawiasz,skoro uwazasz,ze to smieci.
Jesli sa kiepskie warunki to nie znaczy,ze sie nie foci,jest tylko trudniej.Jednak jesli sa naprawde kiepskie i nic ciekawego to sie nie pstryka bez potrzeby.
2 załącznik(ów)
1Załącznik 537312Załącznik 53732
Okulary i element mechanizmu starej studni :-P:-P
6 załącznik(ów)
3Załącznik 53747
Praca pt. "Kryzys" niestety papierowe tło się trochę rozszczelniało :grin:
i parę starszych rzeczy z kompakta, szumu sporo, jakościowo też odstają, ale sama istota fotografii mnie się podoba tak więc mam nadzieję że mogę je zaprezentować tu na forum :grin:
Załącznik 53760Załącznik 53758Załącznik 53759
dorzucam jeszcze ciekawe miejsca uchwycone telefonem podczas weekendu, zdjęcia nie były obrabiane, winietowanie było programowe w telefonie, niestety podróżowałem na rowerze i do wyboru miałem telefon, kompakt i woda+kanapki albo pół plecaka na lustrzankę więc olek odpoczywał na półce w domu :oops:
Załącznik 53761Załącznik 53762
Co do rady do portretu postaram się wprowadzać w czyn, niestety pierwszy kontakt z lustrzanką polegał na pstrykaniu całej masy zdjęć nie nadających się nawet do recyclingu a koncentrowałem się bardziej na uzyskiwaniu miękkości tła czego nigdy nie oferował mi mój aparat kompaktowy. Dziękuję za odwiedziny wątku.
P.S. fotografując używam balansu bieli auto i często mam problem z uzyskaniem głębi kolorów, zazwyczaj wychodzi białe niebo, prosiłbym o radę jak temu zapobiegać, czy sposób z robieniem zdjęcia próbnego jest panaceum na tą dolegliwość? Chętnie zapytałbym doświadczonych kolegów o format RAW który mnie bardzo nurtuje, ale nie będę robił tu OT, na razie obróbka RAWów dla mnie to w czystej postaci czarna magia :mrgreen:
7 załącznik(ów)
Gud morning lejdis end dżentelmen, dziś zaprezentuje kilka okazów z mojego ogródka, walka była ciężka, szczególnie z jednym pajęczakowatym owadem który był nad wyraz nie fotogeniczny, bujał się złośliwie na swojej pajęczynie a kiedy zobaczył że i na niego znalazłem przysłowiowego 'haka' w postaci dwóch taboretów mających służyć jako statyw najzwyczajniej delikwent sobie poszedł gdzie indziej:shock:
P.S dodać muszę jeszcze że jutro po pracy jadę po statyw bo tak dłużej być nie może, 50 ujęć jednego pajączka i każde po 'wywołaniu' z karty przyprawia o chorobę morską:shock:
Może zacznę numerować osobno coby nie narobić bałaganu:
1Załącznik 53815 2Załącznik 53816 3Załącznik 53817 4Załącznik 53818 5Załącznik 53819 6Załącznik 53820 Załącznik 53814
Ostatnie zdjęcie nie przypisane, chciałem tylko pochwalić się profesjonalnym psem który pomagał mi dzisiaj szukając tematów, psem którego może pozazdrościć niejeden profesjonalista, ba wreszcie rzekłbym psem który jest zarazem tropicielem makro fauny i modelem na którym ustawiać można balans bieli :cool:
Cytat:
Zamieszczone przez
Drunkmaster
3
Załącznik 53747
Praca pt. "Kryzys" niestety papierowe tło się trochę rozszczelniało :grin: ...
Chętnie zapytałbym doświadczonych kolegów o format RAW który mnie bardzo nurtuje, ale nie będę robił tu OT, na razie obróbka RAWów dla mnie to w czystej postaci czarna magia :mrgreen:
Z tymi fotografiami to trochę jak z tym tłem od kryzysowej pracy. Zacznij pracę od ustawienia w aparacie jpg+RAW . Wywoływać możesz w dziesiątkach wołarek , choćby na przykład w Olympus Vievierze. I poczytaj o RAW - to jest format , w którymś kiedyś były wszystkie surowe dane z matrycy, dziś wszyscy w nim majstrują - więc jest to taki wielki jotpeg, nie do końca przerobiony i zawierający tak ze 4 razy więcej informacji w tym najważniejsze te o świetle.
A tak w ogóle przejrzy ten post i tę dyskusję - może się przyda... https://forum.olympusclub.pl/threads...l=1#post746999
Pozdrawiam AP.
Drunkmaster,
Czy te dziewcze z poprzedniej strony nie ma na imie Anna?
pozdrawiam serdecznie
Janek
Janeczek
Obawiam się że nie :wink:
apz
Dzięki za cenne rady, przesiądę się na RAW w końcu po to korzysta się z bardziej zaawansowanych aparatów żeby robić pożytek z tego co oferują
1 załącznik(ów)
Tylko dla pełnoletnich :wink:
Załącznik 54057
1 załącznik(ów)
Załącznik 55025
Kwiat koniczyny, choć ja tam widze roztańczone aniołki :grin: