na zasadzie doświadczenia. Robiąc widoczki na 5.6 uzyskuje znacznie gorsze wyniki niż na 8 ;)Cytat:
Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski
Wersja do druku
na zasadzie doświadczenia. Robiąc widoczki na 5.6 uzyskuje znacznie gorsze wyniki niż na 8 ;)Cytat:
grizz,
Masz jakąś teorię na poparcie wyników swoich doświadczeń - uzyskiwanie znacznie lepszej rozdzielczości przy przysłonie 8 niż przy przysłonie 5,6? Z jakimi obiektywami uzyskujesz takie rezultaty?
Pzdr, TJ
Nie interesuje mnie teoria a efekty.Cytat:
Pisze oczywiście o tym co mam czyli 14-54.
I nie wiem czy nie chodzi tu bardziej o GO niż o rozdzielczość ;)
Czy wzrost GO nie ma znaczenia przy widoczkach? Ostrość obiektywu dla konkretnej przysłony to nie jest jedyny współczynnik wpływający na odbiór fotografii.
Pozdrawiam
Grizz,
Chyba bardziej chodzi tu o głębię ostrości. A to by była inna para kaloszy. Wtedy mydlenie miało by prawo wystąpić na widokach bardzo bliskich i to przy zastosowaniu ogniskowych z dłuższego końca, ale kto fotografuje tak krajobrazy?
Zwykle do krajobrazów stosuje się szeroki kąt, czyli konkretnie ogniskową 14 mm przy kitowym obiektywie Zuiko, a ta daje przy przysłonie 5,6 odległość hiperfokalną 2,32 m, czyli wszystko ostre powyżej tej odległości (przy założeniu określonego krążka rozproszenia - 0,015 mm). Daje to bezpieczny zapas głębi ostrości dla takich fotek, jakie zamieścił janekb powyżej.
Pzdr, TJ
Tak, tak, tak cyferki...Cytat:
tylko dlaczego w praktyce jest inaczej? Może ja jakoś zdjecia dziwnie robię ;)
grizz,
Może inaczej zdjęcia robisz, ale jedno jest prawie pewne - Twój obiektyw tak samo się słucha praw optyki, czyli teorii, która mówi wyraźnie, że przymykanie przysłony z 5,6 do 8 nie zwiększa rozdzielczości w zdjęciach krajobrazowych - takich jak pokazał janekb, chyba że chodzi o głębię ostrości, co jest innym tematem, niż ten, który legł u podstaw naszej dyskusji.
Pzdr, TJ
heh, ale ja pisałem własnie o tym :roll:Cytat:
Nieważne.
Tak czy siak MZ 5.6 to zdecydowanie mało na widoczki. 8-11 jest potrzebne.
EOT
grizz,
Podziwiam Cię.
Pzdr, TJ
Ja tam przy widoczkach stawiam na GO i zmniejszam w miarę możliwości przesłonę. Oscyluję w granicach f8 :)