W zapowiedzi na 2008 rok jest zoom szerokokątny standardowy ok. 8-17. Ja bym poczekał właśnie na niego, a narazie powstrzymał się od kombinacji.
Wersja do druku
W zapowiedzi na 2008 rok jest zoom szerokokątny standardowy ok. 8-17. Ja bym poczekał właśnie na niego, a narazie powstrzymał się od kombinacji.
Z jakiej minimalnej odległości ostrzy ten Peleng 0,3 czy 0,5 m? Widziałem różne opisy.Cytat:
Zamieszczone przez Ficek
Przy małych odległościach i bez prostowania kadru może to być bardzo "zabawowe" szkiełko do specyficznej pracy ;) w portrecie i ze zwierzakami.
Czym najlepiej wyprostować taki kadr? W jakimś wątku fotomic (chyba) pokazywał zdjęcia z ZD fisheya ;) + po prostowane...
Fisheye-Hemi.Cytat:
Zamieszczone przez pol189
Jak juz o Pelengu... ;)
Hmm, czy mi sie wydaje, czy praktycznie nie ma problemow z ostroscia? Wedlug kalkulatorka dla 8mm f/3.5 mamy hiperfokalna 1.3m, czyli GO od 0.65m do nieskonczonosci!
Czyli mozna robic np. widoczki ot tak, bez zabawy z MF? Tak w teorii niby wychodzi...
Mój Peleng podziałke ostrości ma od 22cm, ale na przysłonie 3.5 i tak ostrzy od ok 15cm, praktycznie na przysłonie 16 i ustawieniu go na 50cm zdjęcia mamy ostre od 22cm do nieskończoności. Najlepiej radzi sobie jednak na przysłonie 8-11.
Naprawde warto brac to szkiełko, jest bardzo dobre jak na swoją cene która już od dawna się nie zmienia, a za rok jak wyjdzie jakiś nowy obiektyw lub potanieje ZD 8mm to zawsze będziesz mógł sprzedać praktycznie nic nie tracąc, dołożyć troche kasy i kupić ZD 8 mm.
Pozdrawiam Darek
Whoa, od 15cm? Od soczewki?
ZD8 niestety za drogie, zdecydowanie... Jedynie taki Peleng wchodzil by w gre, bo fisze kocham, ale poraza mnie ich cena, a brak AF - wpędza w panike ;) Czy da rade bawic sie nim bez wiekszej ingerencji w ostrosc, jak to wychodzi w teorii?
No ok 15 cm od soczewki będzie...Robiłem nim portrety, zdjęcia wychodzą naprawde śmieszne, architektura, krajobrazy ten obiektyw jest do tego stworzony, a jaką ma kolorystykę... :?: Świetną :!:
Jakieś pół roku temu kupiłem go w dziale sprzedam :olekclubwww: za 750zł w tym wysyłka, gwarancja do maja br. no i oczywiście pudełko, 3 filtry, pokrowiec, instrukcje...Dokupiłem tylko redukcje m42-4/3 za ok 50 zł i masz go w systemie 4/3 za 800zł
A af się nie przejmuj, tak jak pisałem najlepiej robi na f8-11, czyli wystarczy ustawić obiektyw na 70cm:
F8 = ok35cm - nieskończoności
F11 = ok 26cm - nieskończoności
Oczywiście to takie przybliżone odległości, nie mam zbytnio czasu na obliczanie wszystkiego kalkulatorem GO (wieczorem postaram się poprawić)
Pozdrawiam Darek
Super, dzieki wielkie :*
Szkoda, ze nie masz zadnych fotek... :(
To ja sie zabieram za zglebianie tematu i... szukanie okazji ;)
Co do kalkulatora, to po prostu pytalam, czy teoria ma odzwierciedlenie w praktyce :] Po ostatnich lekcjach fizyki zaczelam w to watpic... ;) Ale skoro tak, to jest super! :)
gdzie tanio kupic tego Pelenga ?
najlepiej gdzies bezposrednio z bialorusi?