To z własnymi córkami mam spisywać umowę :shock:?
Wersja do druku
To z własnymi córkami mam spisywać umowę :shock:?
z sobą możesz zawrzeć umowę ustną :)
chodzi przecież tylko o to, że niepełnoletni nie mają prawa do rozpowszechniania swojego wizerunku. Tylko rodzic/prawny opiekun może takie Tobie wypisać. Polecam przed sesją zobaczyć się z tym rodzicem, żeby nie było, że podpis 'sam się zrobił', bez wiedzy :)
wanilia, sorry że wychodzę trochę przed szereg ale MZ warto pamiętać o jeszcze jednym aspekcie sprawy.
To trochę prawniczy bełkot ale tak z grubsza- zgoda jako typ oświadczenia zawsze charakteryzuje się m.in. odwołalnością (zawsze).
W praktyce może się zdarzyć, że napracujesz się aby lolitę z szat obedrzeć a ona Ci później zgodę odwoła, nawet jeśli będziesz mieć umowę podpisaną krwią z serdecznego palca.
Tak. Na tym polega zgoda jako typ oświadczenia. Umowa nie jest wymagana bo zgoda to oświadczenie jednej ze stron.
W praktyce, jeśli zgoda wyrażona była w umowie a pozowanie było wynagradzane to otwarta pozostaje kwestia ew. odszkodowań. Ale to dość zawiłe zagadnienie.
Dzięki Wieprzku ; muszę się zabezpieczać ;) bo z dziewczyn robią się kobietki a obnazone ramiona czy podkasana spódnica nie każdemu rodzicowi może odpowiadać.
----
A ja się z tego śmieję ... Całe życie robiłem bez papierków i jakoś nie siedzę w kryminale... Najbardziej mnie rozbawiło, jak pewien mało doświadczony amator, (któremu udostępniłem lokal), dawał papiery do podpisu pełnoletnim modelkom --robił miernotę, a zachowywał się jakby jego zdjęcia warte były majątek (szok)-- Przy małoletnich modelkach wystarczy rozmowa z rodzicami i zasada wysyłania w świat zdjęć, które oni akceptują ... reszta to brednie...--pozdrówka
-------------------------------
ps: Jeśli zauważysz, że rodzice są niezbyt "normalni" to wtedy spisz umowę,
natomiast nigdy nie rób kontrowersyjnych zdjęć małoletnim przed rozmową z opiekunami...
W świetle tego, co napisał Wieprzek, zastanawiam się, po co w ogóle zawracać sobie głowę umową? Tak jak napisał Irek.
Jak nieletnia, to pogadać z rodzicem i tyle.
Zeby miec potwierdzenie, ze zgoda była...
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________Kod:Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
A po co?
Po to:
Tutaj artykulik ładnie sprawę opisujący.Cytat:
Wyrok Sądu Apelacyjnego w Warszawie z dnia 19 kwietnia 2000 r. sygn. I Aca 1455/99
W procesie o ochronę dóbr osobistych, pozwany ma obowiazek wykazać, że jego działanie nie byo bezprawne. Bezprawność działania, zgodnie z Art. 81 ust. 1 Prawa autorskiego, wyłącza zgoda uprawnionego. Istnienia zgody uprawnionego ani jej zakresu nie domniemywa się. Pozwany ma obowiązek wykazać, że uzyskał zgodę uprawnionego na rozpowszechnianie jego wizerunku w oznaczonych warunkach.