No chyba, że idziemy w pełną sztukę, że ma być magicznie plastycznie, bokehowo i nic nie ostre....wtedy można zrobić portret tym szkłem jak masz jakieś ujęcie portretowe na 1,4 to pokaż, chętnie zmienię zdanie, jeżeli dostanę dobry dowód
Wersja do druku
No chyba, że idziemy w pełną sztukę, że ma być magicznie plastycznie, bokehowo i nic nie ostre....wtedy można zrobić portret tym szkłem jak masz jakieś ujęcie portretowe na 1,4 to pokaż, chętnie zmienię zdanie, jeżeli dostanę dobry dowód
Jeśli odejdziesz np. na 5 metrów to z tym obiektywem na pełnej dziurze 1.4 przedział, w którym jest ostro to 42 cm. Wystarczy, żeby zarówno nos jak i kucyk był o obszarze ostrym.
Pobaw się kalkulatorem, to się przekonasz. http://www.dofmaster.com/dofjs.html
Jasne obiektywy kupuje się właśnie dla pełnej dziury. Jeśli chcesz zrobić portret samej twarzy to faktycznie na dziurze 1.4 będzie za "krótka" ostrość. Jeśli odejdziesz od postaci przedział ostrości się zwiększa.
sorry, ze sie wcinam ze swoimi fotkami, ale mam takie dwa na pulpicie z pierwszych testow tego obiektywu. obiektyw jest genialny, choc trzeba sie gimnastykowac przy ostrzeniu bez potwierdzania ostrosci (naszczescie jest LV). sam bokeh jest rewelacyjny, choc srednio lubie gdy mi sie kreci w glowie:)
do tego zuiko polecam jeszcze dokupic sonnara 135 i swiat jest piekny:)
Ja mam takie z pełnej dziury. Co prawda ostrość ustawiłem trochę za bardzo z przodu, ale widać, że spokojnie można się zmieścić w GO na pełnej dziurze.
http://galeria.sadowski.nazwa.pl/ind...d8819a13f6.jpg
po kropie robi się fajne 100mm, bardzo polubiłem tą ogniskową, portret to oczywiste, ale i na ulicę świetna sprawa... Sporo zdjęć robiłem Zuiko 50/1.8 , a w jaśniejszej wersji tylko lepiej ;)
Pozdrawiam
rumpel
Miałem trzy te obiektywy i wszystkie sprzedałem. Narobiliście mi smaka. Zasadzę się na kolejny egzemplarz. Choć już nie robię E-Olkiem to cały czas mam masę klamotów OM. I nie zamierzam się ich pozbyć.
Miałem 50/1.8, bardzo przyjemny był. Ale ten 50/1.4, wybaczcie, ale bokeh jest pokręcony :wink:. We łbie mi się kręci jak te fotki oglądam.