Nie, no pałac stalina jakby prosty, tylko jezdnia jakoś wygięta :-D
Wersja do druku
Nie, no pałac stalina jakby prosty, tylko jezdnia jakoś wygięta :-D
domknąłbym przysłonę, by z latarni porobiły się gwiazdki, oraz ochłodziłbym balans bieli do 3200 K. Zagięcia i wygięcia w architekturze akurat ja lubię... :-)
Tfu, kajam się... Oczywiście... konwreter...
A tu moaj wersją (niedobry konwerter) prostej prościzny :wink:
P.S. Chciałam wyręczyć henia, bo jego Gimp (mój Gimp mi mówił, bo się kumplują) się zbuntował, za dużo prostowania, korektę perspektywy... wstąpił do Solidarności... ponoć
Ja mam jakąś wersję oszczędną Mozilli tj. oszczędza mi prezentacji zdjęć - mogę tylko forum poczytać :).
Prespektywa uwidacznia się tym bardziej im krótsza jest ogniskowa obiektywu. Budynki lecą (linie równoległe w rzeczywistości wydają się, że mogą się przeciąć) - jest to związane z brakiem prostopadłości matrycy względem powierzchni Ziemi (chodnika).
Zdjęcia robione na statywie okazały się nie być pionowe po wywołaniu. Fotki nie zostały zrobione właściwie bo:
- było zimno i wiało mocno (byłem trzeźwy)
- noszę okulary a w połączeniu z mega dużym wizjerem w e510 sprawia to trudności.
Pierwsze zdjęcie robione bez konwertera reszta z.
Wydaje mi się, że konwerter ma spore zniekształceia beczkowe i może jeszcze inne. Zdjęcie 5 zostało zrobione z matrycą prostopadłą do chodnika, a za nic nie można rozsądnie zkorygować zniekształceń (albo ja nie potrafię).
Oprócz zmiany balansu bieli i przesłony jakieś sugestie?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
i jeszcze jedno pytanie:
Czy zniekształcenia wynikają:
- z kiepskiej optyki konwertera?
- z braku moich umiejętności?
no to Bartek otrzymał pomoc....:)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
do takich fotek to zdejmij konwerter i używaj kitowego 14-42