Suchar co masz na myśli pisząc, że tryb panoramy na kartach xD jest żenujący? Chodzi Tobie o komfort obsługi tego trybu? Ten jest rzeczywiscie niekomfortowy. Mnie chodziło o jakość końcowego efektu, po sklejeniu w kompie programem olkowym dołączanym do aparatu i to efektu dla przeciętnego pstrykacza. Sam łażąc po górach, Jurze i fotując panoramy, wysokie budowle itd. aparatem C725, a więc tylko 3mpx często korzystam z tego trybu/ wykonałem z 800 składanych fotek/ i jestem zadowolony. Tryb nie zapamietuje i nie wyswietla końcówki poprzedniego zdjęcia, sam zapis i czekanie na pstrykniecie kolejnej części panoramy jest w C725 ogromnie długi, ale przyzwyczaiłem się, liczy sie efekt końcowy. Widziałem gorsze sklejki panoram, gdzie wyraznie widać nieomal kreski, o czym nie mogę powiedzieć w przypadku mojego Olka. Jak każde fotografowanie panorama wymaga trochę umiejętności aby np. nie sknocić nieba/ w Olku zapamiętuje nastawy z pierwszego zdjęcia, a niebo w różnych częściach wymaga całkowicie innego naświetlenia itd czyki trzeba uśrednić pomiary/ Dla amatora ten tryb to już Coś i osobiście będę go bronił.Panoramy daję do wywołania do Fotojokera/ super szwajcarska maszyna w Kędzierzynie-Kożlu/ i przy tzw małym formacie 10 mam panoramy o szerokości 10cmm i długości do bodaj do 30cm w zależności od ilości czesci składowych.Pozdrowienia.