Ja mam 70-300mm. Jest ciemniejsze od Taira, ale do zwierzaków wolę mieć AF i zoom, tyle.
Nie zapominajmy, że ZD to także obiektyw makro (1:2 z około 1m na 300mm),
czego o Tairze powiedzieć nie można. Jest także bardzo lekki.
Wersja do druku
Masz kase- bierz ZD
Nie masz- nic nie stracisz jak wiezmiesz taira
A najlepiej- wez taira, bedzie odpowiadal do zwierzyny- zostawisz, nie styknie sprzedajesz (juz bardziej na wartosci nie straci) i kupujesz ZD
Nom Iwo racja jeszcze jest właśnie bajer jak to macro o którym zapomniałem że jest to ostrzenie w ZD od 1m na 3stu:) Cza sie bedzie dobrze zastanowić a co do kasy to Kasa jest:)
Dzięki chopy:)
Pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A powiedzcie mi ile jest warte ZD używane w dobrym stanie:) Na allegro to ok 850zł troszku dużawo jak na szkło na próbę:)
Pamietaj ze testowac to ty bedziesz tego taira, uwierz ze bedziesz mile zaskoczony ze obiektyw za 800zl tyle potrafi, a ZD potrafi wiele, zreszta to twoj wybor, rob co chcesz.
Miałem taira 3s i jest spoko jak za te cenę, ostry (według mnie na f4,5 jest tak samo ostry jak zd70-300@300 na f5,6). Z wad to trochę AC wyłazi przy kontrastowych scenach, ciężar i to że mi przymarzał do rękawiczek w mroźniejsze dni ;-)
Zamieniłem na ZD70-300 bo jest mniejsze(poręczniejsze) no i ma AF.
pozdr.
Witam Was ponownie!
Zakupiłem jednak ZD 70-300 jeszcze go nie dostałem wiec nie mogę jeszcze napisać że jest cud miód ale mam nadzieję że tak będzie.
Mam do Was takie pytanie posiadam takie coś:
http://cokupic.pl/produkt/HAWKE-NATU...je_o_produkcie
I Co podłaczam to do mojego olka za pomocą przejściówki i jest jeden wielki koszmar,strzelam fotki w słoneczny dzień z migawką ustawioną na 1/20 i nie wiem czemu.Krótszego czasu nie da się ustawić bo ciemno jak wiecie gdzie...
Jak by nie było średnica tego to 70mm wiec ciemno nie jest.
Jakieś "myśli" mile widziane:)
Aha zastanawiam się nad wymianą na coś takiego:
http://allegro.pl/teleskop-sky-watch...466467293.html
Za wszelkie błędy w pisaniu sorki ale jest sobota i kapka alkoholu nikomu nie zaszkodziła:):)
Pozdrawiam
Jak to ciemno nie jest??? Powiększenie 75x to na foto chyba jakieś 3750mm na 135 (x1 przyjmuje się ponoć ogniskową 50mm na małym obrazku - powinienieś widzieć wtedy to samo bez aparatu i z nim jeżeli wizjer ma powiększenie 1x). Zakładając optymistycznie że te 70mm to otwór bezwzględny to masz obiektyw 3750mm (a jak podepniesz Olka to dwa razy tyle) przy f/53 (f/18 jeżeli dasz 25x). Oczywiście zakładam, że podpinasz Olka lustrzankę przez jakiś tam adapter T2 na przykład, a nie jest to projekcja okularowa. Do czego używasz takich "ogniskowych"?