widziałem Slika i zrobił na mnie dobre wrażenie hamy nie miałem okazji po dotykać hama ma 10 kg udzwig slik tylko 2 kg ???? .
Wersja do druku
widziałem Slika i zrobił na mnie dobre wrażenie hamy nie miałem okazji po dotykać hama ma 10 kg udzwig slik tylko 2 kg ???? .
Zabawne, że na stronie sklepu ten statyw Hama ma podany udźwig 10 kg.
Tej firmy nie darzę jakoś zaufaniem i nie wybrałbym tego statywu.
Jednak jeśli chodzi o głowicę, to wolę kulową. Dlaczego? Bo daje się szybciej przestawiać, luzujesz tylko nakrętkę i możesz kręcić w wszystkie strony, zakręcasz i już się nic nie rusza. Ale za to jest mniej dokładna od drugiego rozwiązania.
Im statyw lżejszy i bardziej mobilny, tym mniej stabilny, niestety.
Może rozważysz jeszcze statyw Velbon Sherpa: http://www.skapiec.pl/site/cat/60/comp/102516
tak tylko do tego dochodzi koszt wysyłki , czasami nie wysyłają za granice a interesuje mnie statyw w przystępnej cenie.Foce dużo w terenie ,zależy mi na jakości ,po prostu nie chce żeby się rozpadł po paru miesiącach .Prosta rzecz jakość to podobno , i raczej napewno wymierna ceny pozdrawiam .:wink:
Jakość kosztuje, to na pewno.
Choć nie zawsze idzie w parze z wysoką ceną.
Polecane są firmy Manfrotto, Silk, Velbon modele Sherpa właśnie.
Przy wyższych modelach fajne jest to, że oddzielnie kupisz statyw i głowicę. Możesz wtedy sobie dobrać taką jaką chcesz, niezależnie od nóg. Z drugiej strony jest to droższe niestety.
sam posiadam Slika 500dx i mogę go polecić. statyw bardzo dobrej jakości a w dodatku w przystępnej cenie. dużym udogodnieniem są gąbki na nogach tego statywu- nie odmraża rąk w zimie gdy chce się go przenieść:wink:
wybór padl na slika sprint pro 3 way pozdrowki dziekuje za pomoc :wink:
Popatrz jeszcze na amazon co.uk i nie oszczędzaj na statywie bo za rok dopłacisz do lepszego.
To Manfrotto z pierwszego postu widziałem w sklepie Pixels na Upper Liffey st. ale to zabawka która nie przypomina niczym Manfrotto.