Nie, bo po co?
Przedbłysk występuje, gdzy lampa/aparat musi pomiar wykonac.
Wersja do druku
Nie, bo po co?
Przedbłysk występuje, gdzy lampa/aparat musi pomiar wykonac.
Tak wlaśnie rozumuję, ale wolałem się upewnić.Cytat:
Zamieszczone przez grizz
(nie edytuje poprzedniego bo to juz kawał czasu)
Ponieważ mam problem z wyzwalaniem fl-36 przez MIF to czy możecie podać jakie macie sprawdzone fotocele które wyzwalają właśnie FL-36 ?
Rodia mam sprawdzony wyzwalacz radiowy (poszukaj wątku poniżej tego ;-) ) - trzeba niestety sprowadzać go z Hongkongu, bo te oferowane u nas też nie wyzwalają FL-36 - wiem, bo sprawdziłem ;-). Podejrzewam, że z tego samego powodu (specyficzne parametry wyzwalania) nie działa też FL-ka 36 z fotocelą MIF.
Ja mam taką :
https://forum.olympusclub.pl/attachm...9&d=1175795732
I o ile z lampami tyou PHILIPS czy NATIONAL działa bez problemu to z FL36 nie chce mi odpalić - tyle z informacji dla potomnych :)
nie wiem czy to kwestia wadliwej fotoceli czy ten typ tak ma.
ale nie działa z FLką
no wlasnie z FL-36 nie tylko niektore fotocele nie chcą działać, ale również radio triggery. Kumpel niedawno kupił radiowy wyzwalacz i z fl36 nie działa. Testowaliśmy na 2 egzemplarzach fl36 i nic. a na fl50 bez problemu.
szkoda bo musze kupić teraz inną fotocelkę a nie wiem jaka żeby działała z FL i była zacna i tania :)
Ja mam zamiar rozpracować problem w FL-36. Postaram się opracować jakąś "przejściówkę" czy coś takiego żeby fl wyzwalać fotocelami. Jak mi sie uda to dam znac.
a ktoś ma doświadczenie jaka fotocela smiga a jaka nie śmiga z FL 36 - bo to cenne informacje przed zakupem fotoceli czy trigera ( tak to się mówi :) ? )
Mam tę fotocelkę z pierwszego postu (pierwsze zdjęcie). Tumax SS01. Działa z FL-36 bez problemu. Niestety, kiepsko współpracuje z lampą Canona Speedlite 380EX (mam tę lampkę z dawnych, Canonowskich czasów). Błyska, ale za każdym razem trzeba tę lampę wyłączyć i włączyć. Denerwujące to jest niebywale.
Z Fl36 śmiga jak złoto.