No to w takim razie tylko polecać.
PS - a jak w niej cokolwiek ustawić? Pracuje tylko w TTL czy da się ustawić z poziomu korpusu siłę błysku? Bo z tego co widziałem nie ma ani guzików ani wyświetlacza (tylko kontrolki i zoom).
Wersja do druku
No to w takim razie tylko polecać.
PS - a jak w niej cokolwiek ustawić? Pracuje tylko w TTL czy da się ustawić z poziomu korpusu siłę błysku? Bo z tego co widziałem nie ma ani guzików ani wyświetlacza (tylko kontrolki i zoom).
Nie ma regulacji, można jedynie wyłączać jeden z palniczków / za mleczną szybką są dwa palniczki/ albo wypiąć ring i lampę-matkę używać jako zwykłą lampę ale bez możliwości regulacji siły błysku.
a idąc tym tropem jaką lampę do macro byście polecili tak do 1200 zł?
Siłę błysku w Tumaxie można regulować z aparatu manualnie.
Mam ją od pół roku na razie sporadycznie używana.
Muszę się przyzwyczaić do masy całego zestawu. Stało się to mniej poręczne niż dyfuzor z baniaka po wodzie destylowanej.
a jak sądzicie do makro opcja FL36 + jakieś polecane na allegro dyfuzory z tych tańszych np.
http://allegro.pl/prof-strumienica-d...360834372.html
albo:
http://allegro.pl/profesjonalny-dyfu...360863687.html
http://allegro.pl/dyfuzor-dmuchany-u...369449928.html
rozproszy to na tyle świtało aby foty były w miarę równomiernie oświetlone a w ciężkich warunkach oświetleniowych wspomoże ?
bo skoro posiadam FL36 i szkoda mi jej sprzedawać i kupować Tumax DMF 880.
jak taka opcja - sam nic nie skonstruuję :oops:
Możesz coś bliżej napisać na temat tej regulacji siły błysku ?
pozdrawiam hb
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Sądziłem,że interesuje Cię lampa do makro, to co tu cytujesz do makro nie za bardzo się nadaje...
Sądziłem,że interesuje Cię lampa do makro, to co tu cytujesz do makro nie za bardzo się nadaje...[/QUOTE]
każdy z nich na allegro jest firmowana że pomaga w makro.
Widziałem parę projektów "DIY" do makro i łudząco przypominają takie wynalazki z allegro ,przy krótkim obiektywie ZD35 mogło by mi to w miarę doświetlić obiekty, tak myślę... ale mogę się mylić dlatego szukam porady.
FL36 jest mi bardzo szkoda sprzedawać, a na TUMAXA DMF880 szkoda mi kaski, więc szukam taniego sposobu do lepszego oświetlenia przy makro.
może ktoś poleci jakiś dyfuzor do FL36 z allegro, do fotografii makro?
każdy z nich na allegro jest firmowana że pomaga w makro.
Widziałem parę projektów "DIY" do makro i łudząco przypominają takie wynalazki z allegro ,przy krótkim obiektywie ZD35 mogło by mi to w miarę doświetlić obiekty, tak myślę... ale mogę się mylić dlatego szukam porady.
Makro /skala odwzorowania min. 1 : 1 / obiektywem ZD35 to kilka centymetrów od obiektu a więc żaden z cytowanych wynalazków nic Ci nie da. Można je z trudem zastosować do obiektywów takich jak Sigma 105 macro , Sigma 150 macro itp. gdzie właściwą skalę odwzorowania można uzyskać z odległości 20-30 cm. Dodatkowy problem to stosunkowo głębokie usytuowanie przedniej soczewki w ZD35. Pamiętam, że miałem z tym problemu. Dopiero 105 macro z lampą tumaksa do makro daje zadowalające efekty bo lampa jest na jednej płaszczyźnie z soczewką czołową. Zanim będziesz inwestował, radzę, zrób prowizorycznie rurę z kartonu i sprawdź czy oświetlanie planu na 20-30 cm. od obiektywu ZD35 pozwoli Ci robić makro.
pozdrawiam hb
Jasne.
Jak podepniesz lampę, to w menu na tylnym ekranie pod trybem pracy lampy jest opcja (wygląda jak korekcja ekspozycji tylko że reguluję siłę błysku) ustawiania siły błysku od -3 do +3.
Sprawdziłem przed chwilą działa z pojedynczym palnikiem jak i na lampy w pierścieniu. Regulujesz oczywiście wszystkie na raz.
Nie jest to może automat ale działa.
Co do dyfuzora na lampę wbudowaną to chyba będzie trzeba zrobić coś samemu. Nie jest to trudne a schematów i wzorów jest pełno w internecie.
Ja używam do makro Raynoxa, musiałem dorobić pierścień, który "cofnął" lampę w stronę aparatu bo inaczej była winieta.