Chris odpisał, pod koniec grudnia, w nowej wersji (wsparcie dla e-5) będzie najnowszy dcraw i e-pl1 będzie poprawnie obsługiwany.
Wersja do druku
Z innej nieco beczki:
poustawiałam sobie EPLa pod swoje potrzeby od strony guzikowej i w zasadzie tym co mi potrzeba potrafię szybko i w miarę sprawnie manipulować, bez skupiania się na samych guzikach.
Niestety nie znalazłam sposobu na skonfigurowanie PENa tak, aby ISO bylo pod jednym naciśnięciem jakiegoś klawisza:(
Bardzo żałuję, że jedyne programowalne guziki nie mają opcji ustawienia ISO:evil:
Wiadomo, można jechac na auto-iso ale... czasem chcę inaczej i ten bezpośredni dostęp do ISO byłby mi bardzo pomocny.
Usiłowałam tak ustawić szybkie (boczne) menu aby miec ISO "na wierzchu" no ale,.... z reguły ten patent nie całkiem działa, bo jednak inne parametry też ustawiam/zmieniam itp.
Guzik Fn mam ustawiony na blokadę ekspozycji, a czerwony filmowy na MF.
Czy ktos z Was ma może jakiś na to sposób? Jak wystawić ISO "na wierzch"?:wink:
Łudzę się, że ...może nie doczytałam instrukcji???:roll:
Nieco obok głównego pytania tego wątku ale.... nie znalazłam lepszego miejsca na moje pytanie, a nowego wątku nie chciałam tworzyć. Choć może by się przydał taki EPL - tips&trikcs? Gdyby tak to można moje pytanie przenieść:)
A ja naczytałem się o tym, że E-PL1 jest tak ustawiony fabrycznie, że nic nie trzeba zmieniać ;-) i to jest jego atut w jpegach w stosunku do innych m4/3.
Można nie zmieniać jak się używa trybu iA albo P.
W manualu zmiana iso bywa.... przydatna:twisted:
Sorki. Nie zrozumieliśmy się. Odnosiłem się do takich parametrów jpega jak ostrość , nasycenie czy kontrast. ISO wiadomo jest to wartość często zmieniana i nie ustawiana raz na "zawsze" jak często jest w przypadku ostrości czy nasycenia - warto mieć szybki dostęp do iso.
TOKIN,
ja również dość często korzystam z iso i używam zwykle przycisku OK aby wejść wtryb wyswietlania danych (ten pełniejszy - lustrzankowy).
Dla zmiany iso są to 2 kliknięcia.
To naprawdę nie jest takie problematyczne.
Ja też wchodzę w MENU OK tyle, że... niestety ISO to nie jedyny parametr, który ustawiam w tym trybie i zazwyczaj jednak muszę "podejść" w górę lub w dół, żeby wejść w ISO - zdecydowanie wtedy jest więcej niż 2 kliknięcia.:cool:
Nie jest to problem, ale uciążliwa niedogodność na pewno. Dla WB nie jest to aż tak ważne - w jednym ciągu fotografowania często WB zostaje ten sam, ISO niekoniecznie.