Bierz METZA 48 AF, to naprawdę świetna lampa.
Wersja do druku
Ja mam Metza 58 ale szczerze.. weź Olympusa z R bardziej Ci się przyda, przynajmniej w radiowe nie będziesz musiał inwestować, chociaż w pełnym słońcu (to już inny temat) ;P A z tą mocą był temat :P nie mogę go znaleźć ;P tak czy owak, studia chyba nie potrzebujesz a w nocy i tak nie oświetlisz pola ;P
Nie pamiętam jaka jest gwarancja na palnik, jesli jest to krotka. Trzeba zadzwonic do serwisu.
W Metzu 58 padaja- doslownie wybuchają palniki, wiele o tym pisano- czy to poprawiono?? Całkiem możliwe.
cześć.Ch.
Ponieważ Metz i Olympusy działają bezprzewodowo nie ma potrzeby inwestycji w radiowe wyzwalacze, no chyba że ktoś lubi
Jak słusznie napisałeś pisano, obecnie jakoś nie piszą prawda? Mam Metz 58 AF-1 pechową jakąś chyba bo nie chce wybuchnąć, nie topi szybki, pracuje bezprzewodowo.... pech. Przydaje mi się jej drugi palnik. Nic nie mam do Olympusowej 50R ale z tą Metzową fobia to lekka przesada.
W sumie to racja ;P jednak na zewnątrz tego już nie zrobisz, w pełnym słońcu. Jak mówiłem, mam Metza i słyszałem o tych palnikach, ale to chyba jakaś seria była.. albo mają jakieś niedopracowane układy wyzwalające.. jednak jak by nie patrzeć, Metz się sprzedaje...
... także jako LEICA SF58 ;) To jest moja mała teoria spiskowa ale konia z rzędem temu kto wskaże trzy róznice między Metzem 58 i Lecią 58 :] oprócz ponad 1000zł różnicy w cenie i dużej czerwonej kropy of course
http://en.leica-camera.com/photograp...unit/6300.html
http://www.metz.de/en/photo-electron...formation.html
Jakość wykonania, genialna obsługa, coś jeszcze?:)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Jest potrzeba bo to ''R'' w plenerze można o kant (_._) rozbic niestety, a i w pomieszczeniach nie zawsze działa jak by się chciało.
Róznicy w Metzie i Leica nie ma ;p zapewne jeden producent.. :D Dlatego jest Metza zeby nie przepłacać ;P
To powiem tak, mam Metza 58 AF-1
Używałem jednego palnika i obu naraz. Robiłem zdjęcia u cioci na imieninach i ślubne. Używałem do doświetlania makro. W jaskini Wierzchowskiej wykorzystywałem sterowanie bezprzewodowe do sterowania Metzem i FL 36 R (dostałem jako gratis przy zakupie E-30)
Tak jedna jak i druga lampa spisywały się / spisują się doskonale, i złego słowa na żadną nie mogę powiedzieć.
Co jeszcze do Metza:
ma tryb synchronizacji z krótkimi czasami (doświetlanie pod słońce)
ma tryb stroboskopowy.
No cóż mogę powiedzieć - polecam :)
Ps. i żadna się nie zepsuła :)