Zrobisz zrobisz.
Zresztą raid to nie jest najszczęśliwszy pomysł do przetrzymywana zdjęć. Lepiej dyski do robienia kopii odseparować i podłączać tylko na czas robienia backupu.
Wersja do druku
może źle sie wyraziłem
stacjonarny może więcej ze względu na możliwośc rozbudowy, w laptopie to oczywiście również możliwe ale wiele droższe...
laptop to zazwyczaj taki kombajn do wszystkiego... a jak coś jest do wszystkiego to bywa do niczego...
Wiesz, nie wiem jak w AMD, bo w Intelu w ostatnich latach to co seria procesorów to nowa podstawka i nowa płyta, nowa pamięć, może zostawisz zasilacz , ale nie na pewno.
Możesz dodać pamięć i kartę graficzną, możesz wymienić procesor, ale tylko na najwyższy w serii...
niestety już nie siedzę tak "głęboko" w sprzęcie...
ale tak czy inaczej do zdjęć moim zdaniem, podkreślam moim, lepszy bedzie stacjonarny z wielkim monitorem, choć widze, ze niektórzy podłaczają wielkie monitory do laptopów...
który z Was, zwracam sie do zarabiających na zdjęciach, obrabia je na laptopie?
A jak spisują się przenośne jabłuszka w obróbce fotografii ?
Nikt w moim otoczeniu nie ma takiego komputera.
Pozdrawiam AP.
Zaden szanujacy sie wlasciciel firmy nie pozwoli grafikowi pracowac na ekranie laptopa.Do oceny pracy bardzo duze Quato lub ostatecznie Eizo.Gotowe prace ewentualnie u kupujacego przedstawic mozna na lapku.A pracuja na 22" w zwyz-bynajmniej ci co ja ich znam.Porzadna stacja graficzna stoi obok biurka i w lapku chyba sie nie zmiesci.
właśnie...
mój znajomy grafik ze Szczecina pracuje na stacjonarnym "jabłuszku" z potężnymi "bebechami", podobno sprzęt nie do zajechania...
mam nadzieje, ze choć trochę pomoglismy autorowi wątku
pozdrawiam
tytuł wątku mówi o laptopie dla AMATORA.
Laptop owszem nadaje się- wpiety do stacji dokujacej, podłączony do monitora i zewnętrznej klawiatury.
Wyklikane z mobilka
http://cgi.ebay.ie/New-Dell-Laptop-C...ht_3370wt_1139http://cgi.ebay.ie/New-Dell-Laptop-C...ht_3370wt_1139 ok zastanawiam się nad tym sprzętem polecony dodam przez znajomego informatyka :wink: zbadam okolice i powęsze troche po okolicy , może znajde jakiś ciekawy stacjonarny sprzęt .Interesuje mnie hdr i sprzęt musi być ,, jako taki pozdrówki :cool: