Ja używam sigmy 105 2.8 i jestem zadowolony, przy dobrym świetle AF działa sprawnie, nada się też jako tako do portretów.
Wersja do druku
Ja używam sigmy 105 2.8 i jestem zadowolony, przy dobrym świetle AF działa sprawnie, nada się też jako tako do portretów.
no faktycznie nie ten pokazałem ale jest też na 58 mm
http://www.stopfoto.pl/Marumi-Filtr-...0,6928%29.aspx
czyli spokojnie mogę taki zamówić?
tak to dobre filtry, z tym że jak pisałem wcześniej, do fotografowania motyli czy innych owadów z daleka lub mniej płochliwych ptaków (a do tego najlepiej nadaje się 70-300), nie musisz stosować polara... ja używam tylko do krajobrazów lub plenerowych fot architektury... no chyba że focisz pod słońce wtedy się przyda... nie wiem czy nie lepiej UV założyć...
no ten filtr ma służyć głównie do focenia krajobrazów ni e makro więc w takim razie zamawiam i dzięki wszystkim za pomoc a zwłaszcza kol.JAGGER
pozdrawiam
jak do krajobrazów to kupuj, jest świetny... pozdrawiam :-)
Nie wiem czy do krajobrazow 70-300 to najszczescliwsze rozwiaznie, nawet jakby to kleic... Lepiej cos szerokiego na dole, powiedzmy od tych 14mm w dol...
no to teraz trochę namieszaliście :) w takim razie pytanie dla fachowców jaki filtr kupić do tego tele?
test filtrów polaryzacyjnych na optyczne.pl
uzupełnienie testu tamże
Tutaj znajdziesz o polaryzatorach prawie wszystko.
test filtrów uv na optyczne.pl
Srednicę filtra znajdziesz na obiektywie. lub tutaj