jesli komus nie chce sie myslec i lubi robic cos hurtem to polecam wtyczke do PSa
[center:f840fe949b]virtualPhotographer
[/center:f840fe949b]
Wersja do druku
jesli komus nie chce sie myslec i lubi robic cos hurtem to polecam wtyczke do PSa
[center:f840fe949b]virtualPhotographer
[/center:f840fe949b]
Ja wiem czy taki względny... Nie mogę znaleźć w Galerii tej kobitki z komórką i nartami autorstwa Eelmiki. Tam były takie szarości. Zresztą inne zimowe też to mają.Cytat:
Zamieszczone przez eelmika
Może później wrzucę jakiś przykład, chociaż... wolałabym analizować te dobre przykłady niż swoje gnioty.
Jeronimo - nie chodzi o hurtem. Raczej o konkretne podpowiedzi, Wasze patenty.
Kurcze, to tak dawno było... ;]Cytat:
Zamieszczone przez lessie
Zasada ta sama co wszędzie, gdzie masz możliwość manipulowania temperaturą barwową i kolorami. Znaczy najlepiej organoleptyczna.
Saturacja na -100 i potem jazda z doborem temperatury (albo i nie) i:
apperance - wedle woli, miękko-twardo
następne 4 suwaczki to znowu wedle woli, ale fill lighta bym w większości przypadków odpuszczał
saturation - już o tym było
hue - tutaj zabawa z przesunięciem kolorów - (razem z temperaturą i tintą) z powodzeniem może zastąpić mikser kanałów.
Nie napiszę Ci step-by-step, bo to i tak trzeba do każdego zdjęcia osobno podchodzić.
Do tego Adobe zamknęło stronę pixmanteca na dobre już, pozamiatane... ;]
Jak mi wyślesz jakiegoś RAWa, to mogę się pomęczyć 15 minut i wysłać Ci kilka możliwych rozwiązań.
to fakt - czasem udaje mu się wygenerować ciekawy efekcik,Cytat:
Zamieszczone przez Jeronimo
niezły jest też Convert to B/W z ImagineFactory - tego Magus polecał do konwersji, ma tylko trochę kiepski podgląd, ale w końcu to plugin
eelmika gdzie mam podesłac - chętnie popatrzę co z tym zrobisz...
Tutaj: Portret 352Cytat:
Zamieszczone przez agapiet
Konkretnie, to po jakimś czasie i jednej rozmowie zmieniłbym trochę rozkład tonów ciemnych i jasnych na tym zdjęciu. ;]
Względny - bo jedni lubią pełną skalę tonalną, inni wolą tony jasne a inni ciemne.
@lessie:
>> eelmika@gmail.com << - tylko ostrzegam, że będę to robił na nieskalibrowanym laptopie... ;]Cytat:
nie ma sprawy...mam równie kiepsko skalibrowany monitor ;)
już ślę, możesz mi to odesłać albo wrzucić w nowym temacie na forum lub jak aga pozwoli to tutaj, u niej.
Jasne że pozwolę. Ja może też wrzucę coś na pożarcie ale wieczorem.
O to mi chodziło - o wspólne przemiętolenie problemu.
Zaznaczam od razu, że się pospieszyłem z wpływem suwaczka hue na całość zdjęcia w tym przypadku. Jest ona tutaj minimalna. Tak to jest jak się odtwarza z pamięci metody pracy z wczesnymi wersjami programów.Cytat:
Wołane z ORFa z E-1 przez jedną z nowszych wersji darmowego RSE 2k6, zmniejszane, nieostrzone po zmniejszeniu.
Proszę bardzo:
1. To wyprodukowalem pierwsze, na oko podpalone laptopowym jarzeniem. Najbliższe chyba temu, co chciałbym ew. potem zobaczyć na czarnobiałej odbitce.
ustawienia:
CT: 6650
T: -25
EC: 2.33
Fill: 8
SC: 12
HC: -10
Sat: -100
Hue: 0
Sharp: 10
[nic]
Hot pixel/pattern noise: 25
2. Zestaw kamikadze - czyli próba wyciągnięcia wszystkiego co normalnie próbujemy ukryć - czyli plamki na skórze, piegi, zmarszczki, brud, itepe itede. Strasznie wygląda, wiem...
CT: 1800
Tint: 40
EC: 2.0
FL: 12
SC: 24
HC: 6
Hue: 0
Sharp: 10
[nic]
Hot pixel: 25
3. Prosta, chłopska desaturacja. Nieciekawe, szare...
--------
Nie wiem czy to Adze pomoże, jeżeli nie ma dostępu do RAWów... ;]
to moj patent :P a dokladnie to robie tak tylko dla modelek :D i ostatnio wlasnie jak chcialem cos dla siebie zrobic porzadnie manualnie to mialem zwieche.... nie moglem sobie przypomniec jak to sie robi :-) Pamietam nazwe wtyczki wiec podalem hihi :-)Cytat:
Zamieszczone przez agapiet
pozdrawiam
Chodziło mi mniej więcej o to, co jest na zdjęciu 1.
Pomoże, nie pomoże - jest to już jakiś konkret.
Dzięki :)