Głosujemy:!:
Wersja do druku
Głosujemy:!:
Gratulacje!
Czekamy na krótki opis obróbki.
dziękuję za oddane głosy :)
wrzucę opis obróbki w weekend jak będzie chwilka wolnego czasu
Gratulacje. Czekam na przelew za oddany głos ;)
Po pierwsze dzieki wszystkim, ktorym spodobala sie moja obrobka! :)
Przyznam sie, ze troche eksperymentowalem nim osiagnalem efekt koncowy jaki mozecie.. podziwiac. Zreszta jak przy wiekszosci zdjec, co do ktorych mam "wizje" - tzn. wtedy, kiedy chcialbym, zeby fota byla bardziej... hmm "artystyczna", a nie tylko dokumentowala/odtwarzala wiernie rzeczywistosc.
Moj warsztat to olympusowska wolaczka RAW - Olympus Master 2, a po wywolaniu obrobka w Paint Shop Pro 8. Tak! Stara wersja 8 :) Ma wszystko co jest mi potrzebne.
1. Podstawa bylo wywolanie RAW'a z recznie ustalona temp. barwowa (WB) na 8000-8100st. Ekspozycjia -0.6EV (przyciemnienie) i na koniec kolory na MUTED.
2. Teraz wkracza PSP. Wystempelkowanie dloni, szabli (czy co to tam bylo) i wypoziomowanie terenu :) Lekkie kadrowanie.
3. Korzystajac narzedzia "Highlits/Midtone/Shadow" z parmetrami +20H, -15M, -10S, poprawiam kontrast i odbior zdjecia na... mrrrroczny, a w tym przypadku dodatkowo ladnie uwypuklio to, uplastycznilo dym z armaty.
4. Lekko oslabiam jeszcze saturacje. Poniewaz po kolejnym kroku kolory wypalilyby oczy.
5. Teraz tworze nowa warstwe z kopia obrazu i stosuje na niej filtr z grupy Artistic Effects "Sepia Toning" z sila 40-50. Nie jest to typowa konwersja do sepi jakby niektorzy mogli sadzic. Owszem konwertuje do tej kolorystyki, ale dodaje tez jakby efekt postarzenia foty. Trudno opisac, najlepiej sprawdzic samemu :P (taka troche sepia, troche cz-b, mocniejszy kontrast)
6. Na koniec lacze warstwe postarzona z tlem oryginalu stosujac opcje laczenia (Blend mode) na "Overlay" z parametrem Opacity kolo 50%.
Tyle. Dziekuje za uwage :)
Thomasso
plus za opis
Gratuluje Thomm(y/asso) ;)
Tommy czekam na szczegolowy przepis na obrobke ;)
Ok tak jak obiecałem podaję Wam przepis na moją wersję.
Niestety, podczas oryginalnej obróbki nie zapisywałem krok po kroku ustawień (nie przyszło mi do głowy że zajmę jakieś miejsce :), więc teraz jedynie "odtworzyłem" obróbkę z pamięci.
Leci to mniej więcej tak:
1. Wywołanie rawa:
2. Przejście w duotone (image->mode->grayscale i potem image->mode->duotone):
ta krzywa ma tu kluczowe znaczenie, podczas obrabiania zdjęcia konkursowego miałem nieco inną...
3. Wygenerowanie efektu starego zdjęcia. Generalnie texturę można zrobić w prosty sposób samemu. Ja od x czasu używam swojej biblioteki (część robiona, część ze stocków)
należy otworzyć obrazek, dać edit->define pattern
4. Nałożyć teksturę na obrabiane zdjęcie:
mieszanie soft light, 70%
5. Dodać szum (jakby olkom było mało :D ):
6. Znów nadać barwę w duotone odpowiadającą starej fotografii:
7. Zjechać kontrastami na minimum i poprzesuwać suwaczki w levels
8. Potem już tylko ramka, czyli odpowiedni ołówek i jazda (najlepiej robić po jednym lub dwóch browarkach)
i to na tyle :)
miłej zabawy!