Hades "kolega który żyje z tego" na pewno nie zada takiego pytania więc odpowiedzi mogą pomóc :D.
Wersja do druku
Hades "kolega który żyje z tego" na pewno nie zada takiego pytania więc odpowiedzi mogą pomóc :D.
Kowal, a jak ktoś chce dopiero wejść w ten temat? Znam, bo fotografuje z nimi przy różnych okazjach, takich co żyją z tego (media lokalne) i niewiedzą czego używają (ponad to co jest napisane na korpusie nad obiektywem). Przy wyborach kierowali się tym czego używają ich koledzy z bardziej znanych redakcji lub co było zbliżone do topowych puszek, a było w ich finansowym zasięgu w danej chwili. Czasami nie są świadomi tego, że jest "bardziej używalne ISO" albo, że mają "aparat z cropem". Robią zdjęcia póki aparat "żyje" i ktoś chce im za to zapłacić.
OLYMPUS ma świetne szkła reporterskie (14-54, 12-60, 11-22) i... fatalne matryce w swoich aparatach. ISO powyżej 1000 jest koszmarne a przepalanie jasnych elementów praktycznie kładzie zdjęcia. Można z tym walczyć uzyskując niezły DR, ale czy warto się męczyć? W kwestii obrazowania świat poszedł do przodu w ciągu 3 ostatnich lat.
Poza tym E-System nie zasypie nas już chyba puszkami "reporterskimi"...
Witam !
Po mimo, ze WIEM... co ma konkurencja lubie robic
zdjecia swoim E-620 i do moich amatorskich celow ten sprzet
pieknie sie sprawda.
Przy okazji warto zobaczyc
http://www.pbase.com/cameras/olympus/e_520
ludzie w tej galerii umiescili swoich okolo 27 tys zdjec dla E-520
http://www.pbase.com/cameras/olympus/evolt_e_510
40 tys zdjec dla E-510
Trudno powiedziec, ze Olki sa az tak kiepske jezeli ludzie tym
robia wiele zdjec z kazdej tematyki i jakos da sie sie tym cieszyc ;)
Gdy mialem E-410 to dzieki temu, ze aparat ma mniejszy DR
nauczylem sie lepiej mierzyc swiatlo i precyzyjniej dopasowywalem
korekty na dany kadr aby bylo wzorcowo naswietlone.
Bylo przy E-410 ciezej niz u innych ale czy to oznacza, ze stacilem na tym cos ? Mysle, ze sie lepiej czegos nauczylem...
Pozdrawiam
Darekw1967, autor wątku nie pyta czym można robić zdjęcia, tylko czy konkretne modele nadają się do określonej roboty - mierząc dzisiejszą miarą, rzecz jasna.
Coś mi się zdaje, że trollowi udała się kolejna prowokacja...
Witam
dzięki za odpowiedzi.
Nie jestem trollem ;)
reporterką zamierzam zająć się jako dodatkowym źródłem dochodu. Do tej pory fotografuję na negatywach sprzętem nikon, jednak pora się zdigitalizować ;)
dlaczego Olympus - ze względu na dobre szkła i ciekawe korpusy. Niestety niepokoją mnie matryce systemu 4/3...cóż po Waszych wypowiedziach chyba nie zdecyduję się na olympusa - ma to być sprzęt raczej profesjonalny niż amatorski. Pozostanie więc chyba jakiś niepełnoklatkowy canon albo może pentax k7 (nikona odrzucam kategorycznie:nikonbe:).
Dzięki za szczere wypowiedzi.