Sprawa banalnie prosta. Ustawiasz aparat na statywie i dajesz długi czas naświetlania. Im dłuższy, tym bardziej rozmyta będzie woda.Cytat:
Zamieszczone przez moozg
Wersja do druku
Sprawa banalnie prosta. Ustawiasz aparat na statywie i dajesz długi czas naświetlania. Im dłuższy, tym bardziej rozmyta będzie woda.Cytat:
Zamieszczone przez moozg
jedyneczka bardzo ladna :) az mie sie teskni za cieplejszymi czasami :) dwojak przyciaga uwage ze wzgledu wlasnie na te "stopnie" szczerze mowiac, to z aparatem w reku bym nie przeszedl. jednym slowem nie zawaliles :) wrecz przeciwnie-podoba sie :)
nie w tym rzecz, to umiem :)Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
mi raczej chodzilo o obrobke foto, o te wyciaganie z cienia :)
pzdr
Witam
Nie mogę uwierzyć, że tyle wyciągnąłeś z cienia z jpeg-a....?
Używam gimpa, i przy mojej znajomości tego programu w miejscu cienia byłoby mleko.
Jestem zaskoczony.
Bardzo ładnie to wygląda.
Pzdr
bardzo ladne ale napisz co to jest bo nie doczytalem opisu miejsca
ja również mało nie spadłem z krzesła jak zobaczyłem oryginał :roll: nie wydaje mi się, żebym też potrafił tyle wyciągnąć. jakieś wskazówki?Cytat:
Zamieszczone przez john100
No więc tak, korzystam z dwóch programów: Olympus Master i Photomatix. Proces obróbki jest bardzo prosty i zajmuje kilkanaście minut.Cytat:
jakieś wskazówki?
1.Za pomocą filtru gamma (oly master) z pliku jpg "wywołuję" sobię 2-4 fotki ściemnione i rozjaśnione i zapisuję je bez exifa.
2.Ładuję do Photomatixa i łączę zdjęcia w plik HDR (konieczna "zabawa" suwakami), zapisuję zdjęcie w Tiffie (nie wiem czy ma to sens)
3.Otwieram tak powstałą fotkę znów w Oly Master, zazwyczaj stosuję jeszcze filtr automatycznej tonacji a następnie delikatnie ściemniam fotkę znowu filtrem gamma, delikatnie poprawiam kontrast i ustawiam ostrość +1
4.Zdjęcie zapisuję w tiffie lub jpgu.
Rezultaty są bardzo zadawalające... :mrgreen: